Minister Dijsselbloem van Financiën
NOS Nieuws

Staatsschuld daalt, maar economie 'nog niet zo fit als Dafne Schippers'

De staatsschuld is vorig jaar voor het eerst in jaren gedaald. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk, dat het kabinet traditioneel op de derde woensdag in mei presenteert.

Nederland had in 2015 een schuld van 442 miljard euro en dat is 10 miljard minder jaar dan het jaar ervoor. Ook het begrotingstekort is gedaald. Het Rijk kwam in 2015 zo'n 12,4 miljard euro tekort, wat neerkomt op 1,8 procent van het bruto binnenlands product.

Banen

Uit de cijfers blijkt verder dat de werkloosheid in 2015 van 7,4 procent is gedaald naar 6,9 procent. En dat de werkgelegenheid is toegenomen met ongeveer 100.000 banen.

De overheidsfinanciën hadden te maken met enkele tegenvallers. Zo trok het kabinet bijna 650 miljoen euro extra uit voor de opvang van vluchtelingen en vielen de gasopbrengsten ruim 4 miljard euro lager uit.

Sprint

Toch is minister Dijsselbloem van Financiën tevreden over de cijfers. "De overheidsfinanciën hebben nog niet de topconditie van Dafne Schippers, toen ze vorig jaar wereldkampioen sprint werd. Het vergt tijd om dat niveau te bereiken. Maar al met al laat het jaarverslag de opbrengst zien van de lastige maatregelen van de afgelopen jaren", zei de minister bij de aanbieding van het rapport aan de Kamer.

Conditie economie nog niet als atlete Schippers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl