Partijleider Rutte feliciteert Keizer met zijn benoeming tot partijvoorzitter van de VVD, 14 juni 2014
NOS NieuwsAangepast

'VVD overtrad afgelopen jaren belastingwet'

De VVD heeft de afgelopen jaren de belastingwet overtreden, meldt NRC Handelsblad. Volgens de krant deed de partij dat door geen inzicht te geven in de financiën van vier eigen stichtingen die geld doneerden aan de VVD.

Een van de stichtingen die geen openheid zouden hebben gegeven, is de Stichting Ivo Opstelten Foundation. Het partijbestuur onder leiding van voorzitter Henry Keizer is direct verantwoordelijk voor die stichting.

De Stichting Ivo Opstelten Foundation heeft de fiscaal aantrekkelijke status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Donaties aan ANBI's zijn aftrekbaar voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Ook hoeft geen schenk- of erfbelasting te worden betaald. De fiscus wil wel dat ANBI's inzicht geven over hoeveel zij ontvangen en doneren. Volgens NRC is dat niet gebeurd.

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer heeft zijn functie tijdelijk neergelegd, omdat hij in opspraak is geraakt door zijn activiteiten als zakenman. Er loopt een integriteitsonderzoek naar hem.

NRC schrijft dat er sinds zijn benoeming in 2014 minder details over de financiën zijn verstrekt, terwijl de partij had toegezegd dit juist wel te zullen gaan doen.

Doorheen geglipt

Ook de VVD-stichtingen die in Amsterdam, Den Haag en Utrecht fondsen werven, voldeden volgens NRC niet aan de regels. Toen journalisten om opheldering vroegen, publiceerden de stichtingen in Den Haag en Amsterdam alsnog hun verslagen. Daaruit blijkt dat ze zo'n 100.000 euro hebben gedoneerd aan de VVD.

Van de andere stichtingen, waaronder de Stichting Ivo Opstelten Foundation, is het nog onbekend om hoeveel geld het gaat. Een VVD-woordvoerder zegt tegen NRC dat de partij de gang van zaken betreurt. Publicatie "is er helaas doorheen geglipt", wordt hij geciteerd.

Eerder vandaag werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen Keizer vanwege oplichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl