Smartphone met knijpbediening? 'HTC is weer even uniek'

YouTube / The Verge

We houden onze smartphone graag stevig vast, maar HTC wil nog een stap verdergaan. De Taiwanese telefoonmaker heeft vandaag een telefoon gepresenteerd die je kunt bedienen door erin te knijpen. Op die manier kun je bijvoorbeeld de camera-app openen en een foto maken.

HTC U11, zoals het toestel heet, heeft aan de buitenkant een harde glazen behuizing. Je zou dus niet de indruk krijgen dat je erin kunt knijpen. De telefoon bevat druksensoren, die registeren hoe hard je knijpt. Daar kan de telefoon vervolgens acties aan koppelen.

Aandacht trekken

Het is de nieuwste strategie van de worstelende telefoonmaker om de aandacht te trekken. HTC hoorde een paar jaar geleden nog bij de grootste spelers, maar het marktaandeel is inmiddels een stuk kleiner geworden. Het bedrijf draaide daarnaast het afgelopen kwartaal een verlies van 66 miljoen dollar.

Marktaandeel

Dat het aandeel van HTC de afgelopen jaren kleiner is geworden, is duidelijk terug te zien in cijfers van marktonderzoeker IDC. Eind 2011 had de Taiwanese telefoonmaker nog een aandeel van 10 procent, nu is dat zo klein geworden dat HTC niet meer los wordt genoemd. In het overzicht van de onderzoeker staan namelijk alleen de grootste vijf partijen, de kleinste hiervan is Vivo met 5,8 procent. De rest, inclusief HTC, staat onder 'overig'.

"Ik ben aangenaam verrast, maar ik durf niet te voorspellen of het een succes wordt", zegt smartphone-analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper. Hij mocht het toestel al even testen. "Onder de motorkap is de HTC bijna identiek aan de Samsung Galaxy S8, terwijl de verkoopadviesprijs U11 vijftig euro lager ligt. Dat is een slimme zet van HTC."

De vraag is of HTC hiermee zijn plekje kan terugveroveren op de smartphonemarkt. Dat valt te betwijfelen. "HTC heeft weer iets gevonden waarmee ze even uniek zijn", zegt Wijkman. "Dat doen andere partijen, zoals LG, ook."

De eerste indruk van de HTC U11 van techsite The Verge

Het Zuid-Koreaanse bedrijf toonde vorig jaar op een smartphonebeurs in Barcelona een modulair toestel; waarvan bijvoorbeeld de batterij makkelijk te vervangen is. Maar dat werd geen succes.

"Je hebt altijd consumenten die geen zin hebben in populaire modellen zoals de iPhone of de Galaxy, dan is dit mogelijk een goed alternatief", denkt Wijkman.

Geen koptelefoonaansluiting

Wat verder opvalt, is dat HTC ervoor heeft gekozen om de bekende koptelefoonaansluiting weg te laten. In plaats daarvan bevat de U11 ingangen voor een USB-C-kabel. De telefoonmaker zegt hiervoor gekozen te hebben omdat de meegeleverde oordopjes via USB-C geluid van buiten wegfilteren.

Hiermee volgt HTC Apple, die de aansluiting in de iPhone 7 heeft weggelaten. Op de 7 en 7 Plus zit alleen een aansluiting voor Apple's eigen lightning-aansluiting.