LG heeft vandaag zijn modulaire smartphone, de G5, aangekondigd
NOS Nieuws

Strijd tussen de kleintjes. Welke smartphonemaker bereikt de top?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De strijd om de populairste smartphone gaat al jaren tussen Apple en Samsung. Komende week gaan merken als Huawei, Xiaomi en LG tijdens de Mobile World Congress proberen te bewijzen dat zij ook in dat rijtje thuishoren.

Dat wordt nog een hele kluif. Want hoewel Samsung sinds 2012 zo’n 10 procent van zijn marktaandeel verloor, is het Koreaanse bedrijf nog steeds koploper.

Volgens berekeningen van marktonderzoeker IDC had Samsung eind vorig jaar een marktaandeel van 22,7 procent. Daarachter kwam Apple, met 16,2 procent. De rest bleef onder de tien procent.

Eruit springen

Smartphonemakers moeten zich dus onderscheiden. Op het congres zullen daarom niet alleen uitgebreide presentaties met veel fanfare te zien zijn, maar ook pogingen om mee te komen met de nieuwste trends. Zo zal er waarschijnlijk genoeg te vinden zijn omtrent het thema virtual reality. Ook grote en zeer grote smartphoneschermen zullen dit jaar niet ontbreken.

Wat er precies wordt aangekondigd is nog niet duidelijk, want veel makers proberen de spanning erin te houden door alleen een tipje van de sluier op te lichten. Van LG weten we dat al wel. Het bedrijf kondigde vandaag een modulaire smartphone aan, waarbij onderdelen te vervangen zijn.

Vroeger was dat heel normaal, maar de telefoons werden stukken dunner, met als gevolg dat alles aan de binnenkant werd vastgeplakt. Bij veel telefoons is het tegenwoordig al heel lastig om zelfs maar een nieuwe batterij in je smartphone te stoppen.

De LG G5 moet die trend breken. Bij deze telefoon is het via de onderkant mogelijk om de batterij te verwisselen. Ook kunnen onderdelen toegevoegd worden, zoals een module met extra camerafuncties.

Modulaire telefoons lijken langzaam wat meer voeten aan de grond te krijgen. Google werkt al een tijdje aan 'Project Ara', een compleet modulaire telefoon waarbij veel meer dan alleen de batterij te vervangen is. Het Nederlandse Fairphone heeft eenzelfde soort telefoon. Maar dat zijn nog geen massaproducten, LG is de eerste die dat wel doet.

Hoge verwachting

Een andere speler waar de komende dagen veel op wordt gelet, is Xiaomi. Het bedrijf bestaat nog geen zes jaar, maar kreeg de afgelopen jaren veel naamsbekendheid dankzij het maken van vooral heel goedkope telefoons en andere gadgets. Het bedrijf is daarmee volgens investeerders 46 miljard dollar waard.

Maar met hoge waarderingen komen ook met hoge verwachtingen. Het bedrijf miste vorig jaar zijn verkoopdoel van 80 miljoen telefoons, waardoor investeerders begonnen te twijfelen aan de waardering, schreef The Wall Street Journal in januari. De Xiaomi Mi 5, die woensdag wordt aangekondigd, moet bewijzen dat die 46 miljard dollar terecht was.

Intussen voelt de jonge partij grotere namen als Huawei en Lenovo in zijn nek hijgen. En niet te vergeten grootmacht Samsung, die vanavond het podium krijgt om de Galaxy S7 en S7 Edge aan te kondigen. Apple is zoals altijd afwezig, het bedrijf kiest al jaren zijn eigen momenten om telefoons aan te kondigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl