President Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk lek van Trump naar Russen baart ook Republikeinen zorgen

Democraten en enkele hooggeplaatste Republikeinen hebben bezorgd gereageerd op de onthulling van The Washington Post dat president Trump geheime informatie met de Russen heeft gedeeld. "De twijfels over Trump klinken steeds openlijker", zegt correspondent Arjen van der Horst.

De Republikeinse senator Bob Corker, voorzitter van de vaste commissie van buitenlandse zaken, zegt dat het Witte Huis in een neerwaartse spiraal zit. "Deze chaos is het gevolg van een gebrek aan discipline. Het schept een zorgelijke sfeer."

"Een bron in gevaar brengen, dat doe je gewoon niet", zegt Corker. "Daarom delen we de informatie die we van inlichtingendiensten krijgen alleen in kleine kring, zodat dit niet gebeurt."

Het zet de levens op het spel van Amerikanen en van de verzamelaars van de informatie.

Chuck Schumer

Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Paul Ryan, uit zijn zorgen. "We weten niet wat er is gezegd, maar het beschermen van 's lands geheimen is van het grootste belang." Hij hoopt dat de regering-Trump met een uitgebreide verklaring komt.

De Democraten reageren in sterkere bewoordingen. Senaatsleider Chuck Schumer zegt dat het onthullen van dergelijke informatie extreem gevaarlijk is. "Het zet de levens op het spel van Amerikanen en van de verzamelaars van de informatie." Zijn plaatsvervanger noemt Trumps gedrag roekeloos.

Dit zou bondgenoten kunnen afschrikken om informatie met Amerikanen te delen.

Arjen van der Horst

Volgens The Washington Post deelde Trump uiterst gevoelige informatie met de Russische minister Lavrov. De buitenlandse dienst die de inlichtingen heeft verstrekt, gaf geen toestemming om de informatie door te geven.

Dat Trump dit volgens de krant toch deed, is een grove schending van de afspraken, zegt Arjen van der Horst. "Het zou bondgenoten kunnen afschrikken om informatie met de Amerikanen te delen. Daarom is dit zo ernstig."

Om het nog erger te maken, zou Trump ook de plaats in IS-gebied hebben verklapt waar de inlichtingen vandaan kwamen. Van der Horst: "Nu hebben de Russen een handvat om de bron te achterhalen, zodat ze die zelf kunnen gaan gebruiken. Dat is niet de bedoeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl