Hackers dreigen Disneyfilm online te zetten en eisen geld

Mogelijk gaat het om de nieuwe Pirates of the Caribbean-film Walt Disney

Hackers proberen Disney te chanteren. Ze dreigen een film van het mediabedrijf online te zetten als dat geen 'losgeld' betaalt. Maar Disney wil niet over de brug komen.

Dat heeft topman Bob Iger van Disney gezegd, schrijft de site Hollywood Reporter. Iger vertelde niet om welke film het gaat. Volgens de site Deadline, die zich op eigen bronnen baseert, gaat het om Pirates of the Caribbean: Dead men tell no tales, die later deze maand in de bisocopen te zien is. Een andere mogelijkheid is Cars 3, die vanaf 16 juni te zien is.

Volgens Disney eisen de hackers een 'enorm bedrag' dat het bedrijf in bitcoins zou moeten betalen. Ze dreigen de film gefaseerd online te zetten. Eerst willen ze vijf minuten uploaden. Als er dan nog niet wordt betaald, volgt de rest van de film in delen van 20 minuten.

Orange is the new black

Er zijn wel vaker films verspreid die nog in première moesten gaan, maar het eisen van geld is een vrij nieuw verschijnsel. Enkele weken geleden zette een hacker tien afleveringen van het komende seizoen van de Netflix-serie Orange is the new black online. Ook Netflix weigerde te betalen.