Schippers tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Formatie nieuw kabinet vastgelopen op migratie

De gesprekken in de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Dat heeft informateur Schippers aan het begin van de avond bekendgemaakt.

Het was vandaag de 61ste dag van de formatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken sinds 29 maart met elkaar.

Migratie grootste drempel

Vanaf het begin werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden. Vorige week donderdag zei Schippers nog dat ze hoopte voor de zomer een akkoord te hebben.

Vandaag zei ze dat het onderwerp migratie "de drempel bleek die te hoog was en is daarover geen gemeenschappelijke basis gevonden". Volgens Haagse bronnen stonden VVD en CDA op het gebied van migratie tegenover D66 en GroenLinks.

De discussie zou vooral zijn gegaan over de vraag hoe moet worden omgegaan met nieuwe vluchtelingenstromen, bijvoorbeeld uit Afrika. Naar verluidt wilde ook GroenLinks daarover wel een deal sluiten met Afrikaanse landen, maar eiste de partij dat echte vluchtelingen altijd asiel moeten kunnen vragen in Europa.

Klimaat en inkomen

Of er op andere terreinen wel een akkoord zou zijn bereikt, weet Schippers niet. Ook klimaat en inkomensverschillen waren volgens haar moeilijke onderwerpen.

Schippers benadrukte dat er "ongelooflijk hard" is gewerkt, maar dat de inhoudelijke verschillen gewoon te groot zijn gebleken. Ze voegde eraan toe dat de onderhandelaars echt hebben geprobeerd om zo ver mogelijk te komen en dat het niet aan inzet heeft ontbroken. Volgens haar waren er wel deelbesluiten, "maar is er pas een akkoord als het echt helemaal rond is".

Eindverslag

De informateur heeft Kamervoorzitter Arib al ingelicht. Ze zal haar eindverslag zo snel mogelijk uitbrengen.

De onderhandelaars reageren unaniem teleurgesteld op het mislukken van deze poging.

Schippers: migratie was het struikelblok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl