NOS NieuwsAangepast

'Ebola-uitbraak Congo leidt waarschijnlijk niet tot grote epidemie'

De kans dat de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo leidt tot een grote epidemie, zoals drie jaar geleden in West-Afrika, is niet groot. Dat zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC.

Vorige week maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat er in Congo sinds eind april zeker twee gevallen van ebola zijn vastgesteld. Van nog zeventien mensen wordt vermoed dat ze de ziekte hebben.

Dunbevolkte regio

Drie jaar geleden bezweken in het westen van Afrika bijna 5000 mensen aan ebola, maar waarschijnlijk zal deze nieuwe uitbraak in Congo in omvang beperkt blijven, zegt Koopmans in het radioprogramma Nieuws en Co.

"De ziekte is nu geconstateerd in een afgelegen, dunbevolkte provincie in het noorden van Congo. De ziekte zal zich daardoor veel minder snel kunnen verspreiden. Drie jaar terug in West-Afrika kwam het virus terecht in ziekenhuizen in grote steden, waar heel veel mensen waren en dus volop mogelijkheden voor verspreiding."

​In Congo wordt ebola veel sneller herkend dan in veel andere landen.

Hoogleraar virologie Marion Koopmans

Ook speelt mee dat men in Congo bekend is met ebola. "Er zijn in dat land vaker uitbraken geweest. De ziekte wordt hier daardoor veel sneller herkend dan bijvoorbeeld in het westen van Afrika. Daar duurde het ruim vier maanden voordat de diagnose voor het eerst gesteld werd."

Ten slotte heeft ook de medische industrie niet stilgezeten sinds de uitbraak van 2014. "Er is nu een vaccin dat lijkt te werken", zegt Koopmans. "Dat is getest aan het eind van de uitbraak in West-Afrika. Als het goed is, is er nu genoeg van geproduceerd om gericht te kunnen inenten bij nieuwe uitbraken. Gericht vaccineren betekent ringvaccinatie: als er een patiënt is, worden ook diens contacten ingeënt. Dat werkte heel goed bij die laatste grote uitbraak."

Hoewel de kans op een nieuwe grote uitbraak dus niet groot is, moeten we deze jongste uitbraak volgens Koopmans wel serieus nemen. "De WHO heeft gezegd zich zorgen te maken. Bij de vorige uitbraak kreeg de organisatie kritiek omdat deze te laat in actie zou zijn gekomen, maar nu is er meteen een team naar Congo gestuurd. Dat duidt erop dat ze assertief zijn."

De WHO zou zich vooral moeten richten op het opsporen van de patiënten en hun directe contacten, zegt de hoogleraar. "Dat is de kern van de bestrijding van ebola. Bij de uitbraak in West-Afrika is dat uiteindelijk de belangrijkste maatregel gebleken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl