NOS Nieuws

Q-Park: virus onder controle, nog wel problemen met 18 garages

In achttien parkeergarages van Q-Park ondervinden klanten nog hinder van de grote cyberaanval van dit weekend. Die legden toen in meerdere Q-Park-garages betaalsystemen plat.

Directeur Van Haasteren zegt dat de problemen inmiddels onder controle zijn, maar dat de achttien garages "onder verscherpt toezicht" staan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dat betekent dat klanten daar niet kunnen pinnen.

De problemen speelden zaterdag en gisteren op elf locaties van Q-Park. Ook in zeven andere garages zijn technici aan het werk om de gevolgen van de hacks op te lossen. In 244 Q-Park-garages werken alle systemen naar behoren, benadrukt Van Haasteren.

Schade

Het bedrijf kan nog niet inschatten wat de schadepost is van de cyberaanval. Behalve klanten die nu 'gratis' hebben geparkeerd, zijn er kosten gemaakt voor de inzet van specialisten en monteurs.

Ook is nog onduidelijk hoe het kan dat Q-Park een van de weinige gedupeerden van de zogenoemde ransomware is. Wereldwijd zijn daarmee sinds vrijdag 200.000 computers besmet, maar in Nederland vallen de gevolgen juist mee. Softwarebedrijf McAfee zegt dat hier 'maar' 25 besmettingen zijn geconstateerd. Of dat alleen bij bedrijven was of ook bij particulieren, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl