Kinderen in een Thaise sloppenwijk
NOS Nieuws

Is een kind in Nederland echt slechter af dan in Thailand?

Kinderarbeid. Gebrekkig onderwijs. Seksuele uitbuiting. Armoede. Hulporganisaties hebben lange lijsten met wat er allemaal beter kan voor kinderen in Thailand. Toch staat het land aanzienlijk hoger dan Nederland op een ranglijst van kinderrechten wereldwijd. Serieus, Thailand op acht en Nederland op vijftien?!

"De lijst wordt opgesteld naar financieel draagkracht van een land", legt Marc Dullaert van KidsRights uit. "Als arme landen relatief veel bijdragen, doen ze dus meer dan een welvarend land als Nederland. Thailand, Slovenië en Tunesië eindigen daarom hoger dan Nederland."

Volgens Dullaert moet Nederland streven naar een hogere plek op de lijst. "Ik denk dat Nederland het als welvarend land aan zijn stand verplicht is in de top-10 te komen, met Zweden en Noorwegen."

Kinderrechtenorganisatie Save the Children noemt de lijst een wake-upcall. "Ik vind het juist goed dat Nederland af en toe op deze manier naast andere landen wordt gelegd", zegt woordvoerder Rik Goverde. "Nederland staat altijd in de top 2, 3, 4. Nu zullen we eens wakker schrikken. We moeten erbij stilstaan: hoe kan dat eigenlijk?"

Dullaert wijst op twee zaken die de Nederlandse positie schaden: de aanhoudende problemen binnen de jeugdzorg en armoede onder kinderen. "Door de decentralisatie in de jeugdzorg verschilt de kwaliteit per gemeente. Een heleboel gaat goed, maar een aantal gemeenten heeft het niet voor elkaar. Als kind heb je daar niet veel mee te maken: als jij zorg nodig hebt, moet die er zijn."

"Daarnaast dreigt armoede van generatie op generatie te worden overgegeven", vult Dullaert aan. "We hebben niet alleen de morele plicht daar iets aan te doen, het kost de maatschappij ook veel geld. Want mensen zijn langdurig werkloos en maken meer gebruik van de zorg." Dullaert roept de onderhandelaars in Den Haag op daar tijdens de coalitiebesprekingen rekening mee te houden.

Nederland heeft een goed systeem, maar we kunnen niet op onze lauweren rusten.

Rik Goverde (Save the children)

"Nederland is een rijk land, het gaat goed met de kinderrechten, met onderwijs, met gezondheidszorg, maar er is een hele groep kinderen die daar niet van kan meeprofiteren", beaamt Goverde. "Het grote probleem is dat die kinderen buiten de maatschappij dreigen te raken. Ze kunnen niet meer meedoen, met sport, met vriendjes. Dat vreet aan ze."

Gemakzucht dreigt, waarschuwt Goverde. Nederland doet er minder aan om voor te blijven dan Thailand doet om in te lopen. "We hebben snel het beeld dat we genoeg doen, maar relatief doen we minder dan armere landen. Nederland heeft een goed systeem, maar we kunnen niet op onze lauweren rusten."

Overigens: Nederland doet het met zijn vijftiende plek nog niet eens zo slecht op de lijst van 165 landen. Zo tuimelde Groot-Brittannië van plek 11 naar 156, bijvoorbeeld doordat door anti-terreurmaatregelen kinderen stelselmatig gediscrimineerd worden, volgens het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl