De Portugese winnaar Salvador Sobral met zijn zus AFP

Portugal wint Songfestival, Nederland elfde

tijd van publicatie Aangepast

Portugal heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Fado-zanger Salvador Sobral won met het ingetogen liedje Amor Pelos Dois, dat over een verloren liefde gaat. Hij stond in Kiev alleen op het podium, begeleid door een piano en een viool. Het is voor het eerst dat Portugal het Songfestival wint. Het liedje kreeg 758 punten. Zowel de vakjury als de tv-kijkers stemden Sobral naar de eerste plaats.

De Nederlandse meidengroep OG3NE werd elfde. De drie zussen zongen het lied Lights and Shadows, dat over hun zieke moeder gaat. Ze kregen daarvoor 150 punten. Daar waren ze toch wel een beetje teleurgesteld over. "We gingen wel voor hoger dan 11, maar ja, het is niet anders", zeiden ze. "We hopen dat we gewoon iets heel goeds hebben neergezet en Nederland trots hebben kunnen maken."

Bulgarije eindigde met 615 punten op de tweede plaats en Moldavië werd derde met 374 punten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hét moment: Portugal wint het Eurovisie Songfestival

Een van de grote favorieten, Italië, kwam niet verder dan de zesde plaats. Francesco Gabbani had een aap als sidekick bij zijn nummer Occidentali's Karma. Gastland Oekraïne liet het dit jaar zwaar afweten en eindigde als 24e. Hekkensluiters waren Duitsland en Spanje.

Gastland

Het festival werd dit jaar gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vorig jaar in Stockholm won zangeres Jamalla. Douwe Bob werd toen voor Nederland ook elfde.

Door de winst van Sobral is Portugal volgend jaar gastland. Het land doet al sinds 1964 mee, maar kwam nooit verder dan de zesde plaats.

Israël liet tijdens de uitzending weten dat het vanaf volgend jaar niet meer meedoet, als gevolg van een hervorming van de publieke omroep.

In de halve finale van donderdag is Nederland op de vierde plaats geëindigd. Dat heeft de organisatie van het Eurovisie Songfestival na afloop van de finale bekendgemaakt. Bulgarije, Hongarije en Israël eindigden voor Nederland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het winnende optreden van Portugal

STER reclame