Goed nieuws: bowlen met opa en lieve kaarten voor huilende ballenjongen

Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Voor ouderen kan het moeilijk zijn om leuke dingen te doen. Een dagje bowlen met de kleinkinderen zit er bijvoorbeeld vaak niet in. Dat vond ondernemer Rick Visscher uit Oosterhout niet kunnen: hij opent waarschijnlijk volgend jaar de verhoogde bowlingbaan, speciaal voor ouderen.

1/3De verhoogde bowlingbaan NOS
2/3 BCE Leisure
3/3 BCE Leisure

"De baan gaat 55 centimeter de hoogte in", zegt hij. "En zo kunnen opa's en oma's voortaan ook bowlen. Die zie je wel heel veel in de bowlingcentra, maar ze zitten daar toch vooral om de rekeningen te betalen voor de kinderen en kleinkinderen", zegt Visscher met een grijns op het gezicht. "Terwijl zij ook graag willen bowlen. Maar voor veel senioren is het nou eenmaal lastig om laag zo'n zware bal te gooien. Door de baan te verhogen, verhelp je dat probleem."

Visscher wil ook kijken wat de mogelijkheden zijn om de banen te bouwen in verpleeghuizen. "Als je aan de ouderen vraagt: wat voor voorziening zou u graag willen? Dan antwoordt 15 procent: een bowlingbaan. In veel tehuizen was dat onmogelijk, maar met deze baan niet. Je kunt hem net zo lang maken als je wilt."

Vluchtelingen in de Koreaanse oorlog (1950-1953) ANP

En eindelijk erkenning voor een Nederlandse Korea-veteraan: hij heeft 66 jaar nadat hij is gesneuveld alsnog een onderscheiding gekregen. De korporaal was in 1951 al voorgedragen omdat hij bijzondere moed had getoond bij het redden van gewonde kameraden tijdens een vuurgevecht, maar de oorspronkelijke aanvraag is zoekgeraakt.

Minister Hennis zal het Bronzen Kruis op 15 mei uitreiken aan de nabestaanden.

APTV

Van wie zijn die mooie blauwe ogen? Vorige maand werd deze uitgedroogde en ondervoede albino orang-oetan gered in Centraal-Borneo. Natuurbeschermers roepen mensen op om suggesties voor een naam in te sturen.

De organisatie zorgt nu voor het beestje totdat het weer helemaal beter is. Als de blonde orang-oetan is aangesterkt, wordt ze weer in het wild uitgezet.

Zeldzame orang-oetan gered

Bijzonder nieuws voor FC Utrecht-fans: een crematorium in de Utrechtse wijk Overvecht heeft een speciaal uitstrooiveld geopend voor aanhangers van de club. Er is gras gebruikt dat in de Galgenwaard lag en er staan stadionstoeltjes, meldt RTV Utrecht.

Op het veldje staat ook een beeld met de tekst 'voor eeuwig en altijd in ons rood-witte hart'.

Het Utrecht-veldje is een initiatief van een medewerkster van het crematorium, Marijke Hobbij. "Ik merk dat mensen het gevoel hebben dat ze een plek willen waar ze iets mee hebben. Sommige mensen zijn van wieg tot graf supporter."

Nog meer voetbalnieuws. FC Dordrecht wil namelijk iets liefs doen voor een ballenjongen die vorige week tijdens de wedstrijd tegen Den Bosch huilend over het veld liep nadat er een vuurwerkbom naast hem was ontploft. De club roept zijn supporters op een kaartje naar de jongen te sturen.

"Laten wij als FC Dordrecht ballenjongen Jens een hart onder de riem steken", is te lezen op de website van de voetbalclub. Kaartjes kunnen langs worden gebracht bij de club of worden opgestuurd.

Raples

Dan Umit Colgecen. Hij geeft raples in Den Haag. Umit organiseert al jaren workshops voor jongeren in Den Haag. "Ik leer ze teksten schrijven en neem ze mee de studio in om het op te nemen. Uiteindelijk maken we ook een videoclip." NOS op 3 maakte deze reportage van Umit:

Workshop rappen

En wat is een goed nieuws-overzicht zonder panda-nieuws? De panda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark mogen waarschijnlijk eind deze maand naar buiten. "De panda's willen zelf ook graag naar buiten", zegt Ouwehands-directeur Robin de Lange tegen RTV Utrecht. "Ze eten de Nederlandse bamboe en ze zijn gezond. Het gaat hartstikke goed met ze."

Panda's Xing Ya (links) en Wu Wen ANP

Grappig nieuws

Ook gebeurden er deze week een aantal grappige dingen. Zo liep een schoonmaakster de live-uitzending van een Belgisch ochtendprogramma per ongeluk binnen. De filelezer was nog volop bezig met het verkeer rond Charleroi, toen ze achter hem ineens kwam binnenlopen.

Ze werd hartelijk begroet door de presentatoren, die haar vertelden dat ze live in de uitzending was. De schoonmaakster reageerde daar niet op en dweilde rustig verder. De medewerkers van het programma VivaCité konden ook wel om het voorval lachen. Na afloop plaatsten ze het filmpje op de Facebookpagina, met als bijschrift: schoonmaken, vegen, poetsen, de studio blinkt altijd!

schoonmaakster in studio

In Eindhoven leidde een tekstkar langs de weg tot hilariteit. Om de paar seconden verscheen de tekst 'send nudes'(stuur naaktfoto's) op de kar. Vermoedelijk was de kar gesaboteerd door een slimme grappenmaker, zegt de eigenaar, bouwbedrijf Heijmans.

Om de paar seconden verscheen de tekst 'send nudes' op de tekstkar Omroep Brabant - Pepijn Nagtzaam

Heijmans had de tekstkar neergezet om weggebruikers te attenderen op een gewijzigde verkeerssituatie. Een monteur heeft de schunnige tekst op de kar verwijderd.