De mobiele bowlingbaan
NOS NieuwsAangepast

'Verhoog de bowlingbaan, dan kunnen opa en oma ook meedoen'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Alleen al bij het woord 'bowlingbaan' moeten sommige mensen gapen. Hele rapporten zijn er volgeschreven over het imago van de bowlingsport: suf, saai, oubollig. Alsof de sector niet meegaat met de tijd en niet innovatief is.

Daar moet je bij Rick Visscher, ondernemer in Oosterhout, niet mee aankomen. Onder het motto "mijn medewerkers zaten toch met de duimen te draaien" bedacht hij op het dieptepunt van de economische crisis een aantal nieuwe bowlingbaanvarianten.

Zoals de mobiele bowlingbaan: deze baan bestaat uit losse delen en kan in één dag worden aangelegd. Ook in de buitenlucht, want de baan is van aluminium. Volgens Visscher is het een interessante optie om de leegstand in binnensteden op te vullen: "Een soort pop-upbowlingbaan dus."

  • BCE Leisure
    De mobiele bowlingbaan wordt in een vrachtwagen vervoerd
  • BCE Leisure
  • BCE Leisure
  • BCE Leisure
  • BCE Leisure

Ook zou het een mooie uitvinding zijn voor vakantieparken, die vaak maar vier bowlingbanen hebben. "Met topdrukte in de zomer is dat te weinig. Dan zou je dus tijdelijk banen buiten kunnen aanleggen."

Opa's en oma's zie je veel in de bowlingcentra, maar ze zitten daar toch vooral om de rekeningen te betalen voor hun kleinkinderen.

Bowlingondernemer Visscher

Een andere innovatie is de verhoogde bowlingbaan. Visscher is vijf jaar met de ontwikkeling bezig geweest en heeft er ook patent op aangevraagd. Als de planning uitkomt, wordt de eerste verhoogde baan begin volgend jaar gebouwd.

"De baan gaat 55 centimeter de hoogte in", zegt hij. "En zo kunnen opa's en oma's voortaan ook bowlen. Die zie je wel heel veel in de bowlingcentra, maar ze zitten daar toch vooral om de rekeningen te betalen voor de kinderen en kleinkinderen", zegt Visscher met een grijns op het gezicht.

"Terwijl zij ook graag willen bowlen. Maar voor veel senioren is het nou eenmaal lastig om laag zo'n zware bal te gooien. Door de baan te verhogen, verhelp je dat probleem."

Vergrijzing

Met het oog op de groeiende vergrijzing denkt hij met deze uitvinding ook te scoren in bijvoorbeeld verpleeghuizen. "Als je aan de ouderen vraagt: wat voor voorziening zou u graag willen? Dan antwoordt 15 procent: een bowlingbaan. In veel tehuizen was dat onmogelijk, maar met deze baan niet. Je kunt hem net zo lang maken als je wilt."

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners kwam deze week met een inventarisatie van de bowlingbranche in Nederland. Ons land telt 197 bowlingcentra. In de grote steden zijn er veertig bowlingcentra met in totaal 479 bowlingbanen. De stad met de meeste bowlingbanen is Zoetermeer (36), de stad met de minste banen is Maastricht. Nul om precies te zijn.

"Ik kon dat niet geloven", zegt onderzoeker Bram Kosterink van het adviesbureau. "Maar ik heb het bij de VVV in Zuid-Limburg gecheckt. De laatste bowlingbaan in Maastricht is onlangs failliet gegaan. Een gat in de markt dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl