De spoedeisende hulp van het Sint Thomasziekenhuis in Londen
NOS NieuwsAangepast

Britse ziekenhuizen getroffen door grote cyberaanval

Verschillende ziekenhuizen in Groot-Brittannië zijn stilgelegd nadat zij het doelwit zijn geworden van een grootschalige cyberaanval. Dat meldt de Britse gezondheidsdienst NHS. Patiënten wordt gevraagd weg te blijven tenzij er sprake is van een levensbedreigende situatie.

De aanval heeft zeker zestien organisaties in de gezondheidssector getroffen, waaronder ziekenhuizen in Londen, Blackburn, Nottingham en Cumbria. Volgens de NHS is nergens gebleken dat de aanvallers patiëntgegevens hebben ingezien. De gezondheidsdienst meldt dat ook bedrijven buiten de sector zijn aangevallen.

De Britste krant The Guardian schrijft dat in het hele land ziekenhuizen tegelijkertijd zijn getroffen door een zogenaamde ransomware-aanval. Bij zo'n aanval worden de getroffen systemen gegijzeld tot de gebruiker een geldbedrag overmaakt naar een rekeningnummer dat door de aanvaller wordt aangeleverd.

Bitcoins

Medewerkers van de ziekenhuizen zeggen tegen Britse media dat hun computers en e-mailservers vanmiddag vastliepen. Daarna kregen ze een scherm te zien waarop wordt gevraagd om 300 dollar aan bitcoins over te maken om de computer weer te kunnen gebruiken.

Veel ziekenhuizen hebben als gevolg van de aanvallen afdelingen tijdelijk gesloten. Spoedgevallen worden naar andere ziekenhuizen verplaatst.

Telefoonverkeer

De getroffen ziekenhuizen hebben bij de NHS melding gemaakt van een groot incident. Een van de getroffen ziekenhuizen zegt tegen The Guardian dat alle getroffen systemen onmiddellijk zijn uitgeschakeld. Hierdoor is ook geen telefoonverkeer meer mogelijk in het ziekenhuis. Bij gebrek aan werkende computers, wordt alle documentatie nu met pen en papier bijgehouden.

Het Spaanse telefoniebedrijf Telefonica zegt ook getroffen te zijn door een grootschalige cyberaanval. Het is onduidelijk of de twee grote aanvallen iets met elkaar te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl