NOS NieuwsAangepast

'Een cyberaanval kan je beter stilhouden'

Aangifte doen van digitale criminaliteit helpt vaak niet, zegt ex-officier van justitie Aldo Verbruggen. Steeds vaker zijn bedrijven slachtoffer van digitale criminaliteit. Denk aan servers die worden platgelegd - zogenoemde DDOS aanvallen - of internetgijzelingen. De overheid wil dat bedrijven aangifte doen als zoiets gebeurt.

Kruimeldieven

Sinds 1 januari zijn bedrijven zelfs verplicht om zaken waar sprake is van datalekken te melden bij de toezichthouder. "Maar als bedrijven aangifte doen wordt de schade soms alleen maar groter." Volgens Verbruggen, die nu partner is bij een internationaal advocatenkantoor, ligt de oplossing van het probleem niet bij recht en handhaving maar in techniek en kennis.

"De overheid loopt nu lichtjaren achter als het gaat om cyberveiligheid en is alleen in staat om kruimeldieven te pakken." In grote zaken is justitie volgens Verbruggen niet in staat criminelen op te pakken, daarom adviseert hij zijn cliënten om geen aangifte te doen.

Ontwricht

Verbruggen waarschuwt dat de aanpak van de overheid snel moet verbeteren omdat we veel kwetsbaarder zijn dan we denken. "We zullen nog een paar keer maatschappelijk worden ontwricht door een cyberaanval. Denk aan ziekenhuizen die worden gegijzeld of vitale infrastructuur die plat ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl