ANP

"Dit is echt problematisch. Het is schrijnend dat zoiets moet gebeuren." Dat zegt Marie-Christine Opdenakker, onderwijsdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen over ouders die worden opgeroepen om voor de klas te gaan staan. Ze noemt het tekort aan invalleraren een "heel moeilijk probleem" dat schreeuwt om structurele oplossingen.

Opdenakker reageert op het nieuws dat de Nijmeegse scholengroep Conexus ouders van kinderen oproept om les te gaan geven als er geen invalkrachten te vinden zijn. Het gaat dan wel om vaders en moeders die bevoegd zijn als leraar of zijn opgeleid tot onderwijsassistent.

"Het is natuurlijk belangrijk dat er mensen voor de klas staan, want de kinderen moeten gewoon les kunnen krijgen", zegt Opdenakker. "Maar het kan wel een nadeel zijn, bijvoorbeeld als de bevoegde ouders al een tijdje uit het vak zijn."

Marie-Christine Opdenakker RUG

De scholengroep uit Nijmegen roept niet-bevoegde ouders ook op om als vrijwilliger kinderen op te vangen. "Maar dat is niet wat we willen in het onderwijs. We willen dat onze kinderen worden opgevangen door professionals. Op deze manier lijkt het meer een kinderopvang, terwijl kwalitatief onderwijs het doel moet zijn."

Je merkt dat administratie heel veel tijd van leerkrachten vraagt.

Marie-Christine Opdenakker

Volgens de onderwijsdeskundige moet er dringend actie worden ondernomen om het vak aantrekkelijker te maken. "Mensen moeten het werk ook weer uitvoeren zoals het bedoeld is." Ze doelt onder meer op de hoge werkdruk waardoor het lesgeven in het gedrang komt. "Je merkt toch dat administratie heel veel tijd van leerkrachten vraagt."

Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen niet naar huis worden gestuurd, zegt Opdenakker. "Dat is echt dramatisch en misschien wel de slechtst mogelijke oplossing. Naar huis sturen is bijvoorbeeld niet goed voor de motivatie. Dat is gewoon geen optie."

'Ik heb al eens ingevallen, omdat er geen leerkrachten waren'

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt ook dat kinderen niet naar huis mogen worden gestuurd. "En dan moet je natuurlijk op zoek gaan naar een goede invaller. Dat kan op heel veel plekken in Nederland ook nog steeds."

Maar op sommigen plekken zijn invallers moeilijk te vinden en dan is een bevoegde ouder een prima optie, vindt Dekker. "Dat is natuurlijk een slimme oplossing, als die ouders een bevoegdheid hebben. Ik heb begrepen dat dat ook zo is, dus dan kan het."

STER reclame