'Scholen moeten oppassen met lokpremies van duizenden euro's'
Een flinke premie bieden om een docent over te halen een baan aan te nemen op een school. Het gebeurt steeds vaker, maar het mag niet. Volgens belangenvereniging voor openbare scholen VOS/ABB kan de Onderwijsinspectie het geld zelfs terugvorderen.
Scholen bieden soms duizenden euro's om een goede docent aan te trekken. Er zijn veel vacatures in het onderwijs en er is bij vakken als wiskunde en natuurkunde een groot tekort aan leraren.
"De inspectie heeft als taak om toe te zien dat het belastinggeld dat naar scholen gaat goed besteed wordt", zegt Ronald Bloemers, jurist van VOS/ABB. "En deze welkomstpremies vallen niet in de categorie 'goed'."
Volgens Bloemers zijn de welkomstpremies niet opgenomen in de cao's en mogen scholen ze daarom niet aanbieden. De Onderwijsinspectie kan de jaarrekening afkeuren als er bedragen instaan die niet volgens het boekje zijn. "In het ergste geval kunnen ze het bedrag dat is uitgegeven terugvorderen."
Ik heb de verplichting tegenover ouders om goed onderwijs te bieden.
Het Andreas College in Katwijk bood vorige maand 10.000 euro voor een wiskundedocent. Volgens directeur Johan Stevens was het niet zozeer een noodgreep. "Ik pas mij aan aan de arbeidsmarkt. Ik heb de verplichting tegenover ouders om goed onderwijs te bieden."
Hij vindt het bieden van een welkomstpremie niet bijzonder. "We kennen al tientallen jaren arbeidsmarkttoeslagen in sectoren als de gezondheidszorg en defensie", vertelt Stevens. "Als je deze premie koppelt aan een arbeidsovereenkomst van drie jaar, kom je uit op zo'n 100 euro netto per maand extra."
Bloemers snapt waarom scholen het doen. "Je hebt één taak als school en dat is goed kwalitatief onderwijs voor de leerlingen. Je wil goede leraren voor de klas hebben en voor de school kan dit een mogelijke oplossing zijn"
'Wiskundeleraar van A naar B'
Maar voor heel Nederland is het zeker geen oplossing, zegt de jurist. "Je trekt nu de ene wiskundeleraar van school A naar school B. Bij A ontstaat dan weer de vraag voor een goede wiskundeleraar, maar die is er niet, want er is een tekort."
Dat tekort is alleen op te lossen als het vak aantrekkelijker wordt gemaakt, denkt Stevens. Bloemers sluit zich daarbij aan. "Veel afgestudeerden komen niet eens in het onderwijs terecht, omdat ze elders veel meer kunnen verdienen."
"Maak het salaris aantrekkelijker", zegt Bloemers. "En zorg ervoor dat er meer doorgroeimogelijkheden komen." Daar ligt volgens hem een taak voor de politiek. "Want een school kan niet zorgen dat er meer wiskundeleraren zijn."