De familie van Wiels staat de pers te woord NOS

De rechtbank op Curaçao heeft Burney F. veroordeeld tot 25 jaar cel voor zijn rol bij de moord op politicus Helmin Wiels. Volgens de rechter is bewezen dat hij de schutter opdracht heeft gegeven Wiels te vermoorden.

F. zit vast in Nederland wegens drugssmokkel en witwassen. Hij kon via een videoverbinding met de rechtszaal op Curaçao communiceren.

De rechter baseert zijn uitspraak voor een groot deel op belastende verklaringen van de schutter, Elvis K. Die werd al veroordeeld tot levenslang en zit die straf uit in Nederland. In zijn eigen zaak ontkende K. overigens nog Wiels te hebben doodgeschoten.

Politiek

Het motief voor de moord is waarschijnlijk de bemoeienis van Helmin Wiels geweest met de goksector op Curaçao en Sint Maarten. Hij beschuldigde de sector van zwendel en belastingontduiking.

De hoge straf is volgens de rechter op zijn plaats, omdat de moord op een partijleider en volksvertegenwoordiger per definitie onherstelbare schade toebrengt aan het democratisch proces. Daardoor heeft de moord op Wiels ook een politiek karakter.

Het begin

Familie en vrienden van Wiels zijn opgelucht over het vonnis. Volgens broer Aubert zijn de initiatiefnemers, die de opdracht en het geld aan F. gaven, nu op hun qui-vive. "Ze weten dat ze nu aan de beurt zijn. Deze uitspraak is nog maar het begin."

Aubert Wiels doelt daarbij op ex-minister van Financiën Jamaloodin en loterijkoning Robbie dos Santos. Beiden komen veelvuldig voor in de processtukken en zouden de moord in gang hebben gezet. Jamaloodin zit op dit moment vast in Venezuela en wacht op zijn uitlevering.

F. zit in elk geval het eerste deel van zijn straf uit in Nederland, omdat op Curaçao zijn veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Dat is ook de reden dat K. in Nederland vastzit.

STER reclame