Andrew McCabe bij de hoorzitting AFP

James Comey genoot veel vertrouwen binnen de FBI, zegt de plaatsvervangend directeur van de inlichtingendienst, Andrew McCabe. Daarmee spreekt McCabe beweringen van het Witte Huis tegen. Bijna tegelijkertijd met de uitspraken van McCabe kwam een interview met Donald Trump naar buiten waarin de president Comey een uitslover en een dikdoener noemde.

Comey werd eergisteren op staande voet ontslagen door president Trump. Volgens Trump deed hij zijn werk niet goed en zou hij veel steun hebben verloren onder FBI-medewerkers.

McCabe zegt nu in een hoorzitting van de Senaat dat dat niet klopt. Hij stelt dat Comey brede steun had op de werkvloer. McCabe zegt dat hij Comey "nog steeds hoog heeft zitten, en dat het een eer was om onder hem te dienen".

Kritiek

Het ontslag van Comey heeft geleid tot een stortvloed aan kritiek op Trump. De Democraten speculeren over een ingreep van de president, omdat Comey onderzoek liet doen naar de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

President Trump houdt vol dat het ontslag van Comey niets te maken had met het onderzoek. In een interview met NBC News zegt hij dat hij al eerder van plan was om de FBI-directeur weg te sturen. Ook zegt Trump dat hij niet tegen het onderzoek is: "Als Rusland iets gedaan heeft, dan wil ik dat weten."

Senaatscommissie

Ook de hoorzitting waar McCabe moest getuigen gaat over het onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. De leden van de Senaatscommissie wilden van McCabe vooral weten of het Witte Huis zich bemoeide met dat onderzoek.

Ze vroegen onder meer of McCabe aan de bel zou trekken als het Witte Huis zou proberen het onderzoek te beïnvloeden. McCabe heeft daarop beloofd dat hij het Witte Huis niet meer zal inlichten over de voortgang van het onderzoek.

McCabe zei ook dat het onderzoek naar de Russische inmenging wat hem betreft prioriteit heeft. Hij zei dat alle relevante documenten zijn veiliggesteld en dat de FBI voldoende middelen heeft om het onderzoek voort te zetten.

Eerder vandaag werd de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, gehoord door de Senaatscommissie. Die wordt gedagvaard vanwege documenten over de Russische inmenging, die hij nog in bezit zou hebben.

Onafhankelijk onderzoeksteam

De openbaar aanklagers van twintig Amerikaanse staten roepen het ministerie van Justitie op om een onafhankelijke commissie te vormen voor het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Ze vinden dat het ontslag van Comey het vertrouwen van het volk heeft beschaamd. Alleen een commissie die onafhankelijk is van de regering, kan volgens de aanklagers gedegen onderzoek doen.

STER reclame