Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht
In samenwerking met
Rijnmond

Omwonenden chemiebedrijf Chemours eisen 50 miljoen

Zo'n 500 omwonenden en ex-werknemers eisen 50 miljoen euro van het Dordtse chemiebedrijf Chemours omdat ze jarenlang zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Dat zei advocaat Eric Meijer van claimbureau C8-claim woensdagavond op een bijeenkomst in Dordrecht.

Meijer werkt samen met het bewonerscomité Drechtsteden Schoon. Bij het claimbureau hebben zich gedupeerden uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht aangesloten. Zij hebben naar eigen zeggen gezondheidsklachten en immateriële schade opgelopen. Ook zou de waarde van hun huizen zijn gedaald.

Antiaanbaklaag

De gedupeerden hebben ruim 25 jaar met uitstoot van chemische verbindingen te maken gehad. Eerst ging het om C8, de laatste jaren om GenX. Die stof kan volgens toxicologen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Chemours maakt onder meer de antiaanbaklaag van pannen, teflon.

Tien jaar

Het claimbureau verwacht dit najaar de eerste officiële stappen te zetten, schrijft regionale omroep RTV Rijnmond. Het kan tien jaar duren voor alle claims zijn afgehandeld. Meijer verwacht dat nog meer gedupeerden zich aansluiten.

Eerder schreef staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Kamer dat de Chemours-fabriek zo'n veertig jaar lang gezorgd heeft voor een verhoogde concentratie van C8 (perfluoroctaanzuur) in het water van de Lek, de Noord en de Nieuwe Maas.

Drinkwater

De uitstoot van Chemours is al geruime tijd onderwerp van procedures. Gisteren daagde drinkwaterbedrijf Oasen nog de provincie Zuid-Holland voor de rechter, omdat het bedrijf zich zorgen maakt over het afvalwater in de rivier de Merwede. De stof GenX is op diverse plekken in de provincie aangetroffen in het drinkwater.

Overigens blijkt uit recent bloedonderzoek van het RIVM onder omwonenden in Dordrecht wat het instituut vorig jaar al vermoedde. De kans dat er nog nieuwe ziektegevallen komen door blootstelling aan de chemische stoffen is klein.

Volgens Chemours, dat zich heeft afgesplitst van chemiebedrijf Dupont, is de stof niet gevaarlijk en worden mensen in de omgeving ten onrechte ongerust gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl