GroenLinks-leider Klaver na afloop van een gesprek met informateur Schippers
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 56: poging om de broedende kip te storen

Het ging op formatiedag 56 vooral over dé brief, het document waarin informateur Schippers moet opschrijven hoe de formatie er na bijna zes weken eigenlijk voor staat.

De partijen die niet in de Stadhouderskamer aan tafel zitten, beginnen ongeduldig te worden. De SP en PVV hebben daarom officieel die brief gevraagd, waarin moet staan hoeveel dagen of weken de VVD, CDA, D66 en GroenLinks nog denken nodig te hebben. Ook moet een lijstje met gemaakte afspraken worden aangeleverd.

Verzoek

De onderhandelaars lieten onmiddellijk weten weinig te zien in het verzoek van hun ongedurige collega's. Maar uiteindelijk ging Schippers toch overstag en beloofde iets op papier te zetten.

De vragers weten heel goed dat de brief van de informateur tamelijk nietszeggend zal zijn, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het is een beetje stoken in een huwelijk waarvan niemand weet of het goed is."

Kamer krijgt voortgangsbrief Schippers

Broedende kip

Wel is het tekenend, zegt Fresen, dat de gelederen zo gesloten zijn. "Ze zijn nog altijd die broedende kip die niet gestoord willen worden". Het beeld wordt hiermee sterker dat een kabinet met deze vier partijen er wel eens zou kunnen komen. "Of niet, moet je er ook wel steeds aan toevoegen."

Fresen vindt overigens wel dat de brief-vragers een punt hebben. De formatie is in handen van de Tweede Kamer en niet meer in die van het staatshoofd. "Dan hoor je af en toe wel te informeren naar de voortgang."

Morgen vergaderen de onderhandelaars drie keer; in de ochtend, middag en avond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl