1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS VoetbalAangepast

Persconferentie KNVB was 'merkwaardig, opmerkelijk en uniek'

Het ging tijdens de persconferentie rondom de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal dinsdag vooral over het optreden en handelen van de KNVB en dat van Hans van Breukelen in het bijzonder. Wat gebeurde er nu precies?

Vijf vragen aan NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen, die aanwezig was bij de drukbezochte persconferentie in Zeist.

1. Hoe was het om hier bij te zijn?

"Het was uniek. Eigenlijk waren alle journalisten in de zaal het voor een keer allemaal met elkaar eens. Na afloop stonden we buiten, een beetje na te hijgen en na te praten over wat er was gebeurd. Het was bijna eng, maar iedereen was unaniem kritisch op de KNVB."

Van Breukelen onder vuur tijdens persconferentie

"De Volkskrant, RTL, Voetbal International, Telegraaf, NOS: iedereen zat op één lijn. Het werd een beetje wij tegen zij, dat was zeer merkwaardig. Deze bijeenkomst staat voor mij wel in de top-5 van meest bijzondere persconferenties."

2. Wat voor indruk maakte technisch directeur Hans van Breukelen?

"Het begon al met de powerpoint die hij voor ons had gemaakt. Dat was opmerkelijk. Daar stond echt onderwijzer Van Breukelen ons iets uit te leggen. Een rare vorm, dat had voor mij niet gehoeven."

"Uiteindelijk was het wel slim van hem om het op die manier te doen, want zo kon hij steeds terugkomen op zijn standpunten. Elke keer kwam hij terug op de duo's. Een theorie die ik zeer slecht verdedigbaar vind."

3. Inhoudelijk was het dus niet zo sterk?

"Het zwalkt aan alle kanten. Het kan toch niet zo zijn dat de keuze voor een bondscoach afhangt van de assistent!? Als journalist vraag je je af: wat is nou het echte verhaal?"

'Persconferentie werd tribunaal voor Van Breukelen'

"Dat heeft met name met dat conflict tussen Van Breukelen en Henk ten Cate te maken. Het komt gewoon zeer ongeloofwaardig over."

"Eerst zegt Van Breukelen dat Advocaat zich niet heeft gemeld, maar vervolgens vertelt Jean Paul Decossaux dat de zaakwaarnemer van Advocaat wél contact heeft gezocht met de KNVB. Dat was heel pijnlijk."

4. Jean Paul Decossaux, de interim-directeur betaald voetbal. Wat vond je van hem?

"Ik vond dit echt zijn minste optreden tot nu toe. Het leek alsof hij per ongeluk door de verkeerde deur was gelopen en daar aan tafel was beland. Hij gebruikte woorden als 'tof' en 'leuk', maar de kritiek die de KNVB nu krijgt, is natuurlijk dodelijk."

Van Breukelen: geen toezegging gedaan aan Ten Cate

"Hij is de machtigste man bij de voetbalbond, hij zou samen moeten optrekken met Van Breukelen. Ik geloof ook niet dat er geen twijfels zijn binnen de KNVB, maar ze laten Van Breukelen gewoon bungelen. Het is binnen de KNVB namelijk al zo'n zooitje."

5. Heb je al ooit zoiets meegemaakt, zo'n welles-nietesspel?

"Nog nooit! Ergens is het ook wel naïef van Van Breukelen dat hij net doet alsof hij niet weet hoe de voetbalwereld werkt. Van Breukelen en Decossaux lijken verdwaald in de voetbaljungle."

"Het voelt alsof de KNVB dingen recht wil praten die krom zijn. Voor Ten Cate was dat telefoongesprek een bewijs voor de buitenwereld, maar Van Breukelen noemt het onbeschoft."

"Opvallend is ook dat Van Breukelen niet letterlijk zegt dat Ten Cate liegt, maar dat het met 'perceptie' te maken heeft. En eigenlijk is het nog steeds niet helder. Is het onkunde? Het blijft veel te vaag. Wat is nu eigenlijk de waarheid?"

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl