Studenten betalen te vaak te veel voor hun kamer
NOS NieuwsAangepast

Betaal je te veel voor je studentenkamer? 'Onderneem actie'

Hoe groot is je kamer? Deel je de keuken met andere huisgenoten? Zijn er keukenkastjes onder het aanrecht?

Allemaal dingen die je huurprijs beïnvloeden. Althans, de wettelijke huurprijs. In de praktijk ligt het vaak anders. Bijna driekwart van de studenten betaalde vorig jaar te veel voor een kamer, blijkt uit cijfers van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Je maximale huurprijs kun je berekenen op de website van het LSVb. In 2016 deden ruim 6500 personen daar zo'n check. Uit deze cijfers bleek dat studenten gemiddeld 54,74 euro per maand te veel betalen. Uit een snelle rekensom blijkt dat dat ruim 650 euro per jaar te veel is.

Amsterdam is koploper: 80 procent van de studenten uit onze hoofdstad betaalt te veel. Gemiddeld betalen zij 448,58 euro kale huur voor een onzelfstandige kamer. Dat is ruim 100 euro meer dan het landelijke gemiddelde, dat neerkomt op 342,71 euro. Na Amsterdam betalen studenten in Den Haag (388,11 euro) en Rotterdam (368,94 euro) het meest.

Leie betaalt 116 euro huur te veel

Eigenlijk blijkt ieder jaar weer dat studenten te veel voor hun kamer betalen. "Dit komt omdat verhuurders geen financieel risico lopen, als zij te veel vragen", zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb. "Er zijn bepaalde criteria waar een kamer aan moet voldoen, maar die hebben te maken met bewoonbaarheid. Over het overschrijden van de huurprijzen is niets opgenomen in de regelgeving."

Onderneem actie

"Als studenten te veel betalen is het belangrijkste dat ze naar de Huurcommissie stappen", vindt Berkhout. Dit is een onafhankelijke commissie die de zaak bekijkt en vervolgens een uitspraak doet. "Dat is misschien spannend, want je wilt niet je kamer worden uitgezet. Maar er zijn genoeg succesverhalen, dus: onderneem actie."

De LSVb zit zelf ook niet stil. Berkhout: "We willen een financiële sanctie voor huisjesmelkers. Dat proces loopt. Tot die tijd raden we gedupeerden aan naar de Huurcommissie te stappen."

Op een gegeven moment kwam onze huurbaas erachter dat we de huurcommissie hadden ingeschakeld.

Utrechtse student Marchje Kramer

De Utrechtse Marchje Kramer (22) is zo'n student die het advies van de LSVb heeft opgevolgd. "Ik woon in een huis met negen andere huisgenoten. Wij betaalden veel te veel en daarnaast was ons huis compleet vervallen. Het stond scheef en de vervallen badkamer deelden we met zijn tienen. We hadden dit al vaak aangekaart bij onze huurbaas, maar dat had nog niks opgeleverd."

"En dus stapten we naar de Huurcommissie. Die kwam langs, heeft ons huis opgemeten en gekeken hoeveel 'punten' het heeft. Al snel bleek dat we 60 procent te veel betaalden."

Chantage

"Op een gegeven moment kwam onze huurbaas erachter dat we de Huurcommissie hadden ingeschakeld. Hij dreigde dat er een student zou worden uitgezet, als we niet zouden stoppen met het proces. Uit angst hebben we dat gedaan, want we realiseerden ons: voor ons tien anderen die in ons huis willen."

Toch was hun actie niet zonder succes. Marchje en haar huisgenoten zijn tot een compromis gekomen met hun huisbaas. "We hebben twee nieuwe badkamers en een nieuwe keuken gekregen en daarbij zijn sommige huurprijzen naar beneden gegaan. Maar onze huurbaas blijft bekend staan als een huisjesmelker, helaas durft niemand er écht iets aan te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl