NOS NieuwsAangepast

Macron wint ruim: 66 procent van de stemmen

'Er is gekozen voor de hoop, niet voor de angst'

De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron gekozen als hun nieuwe president. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat Macron 66 procent van de stemmen heeft gehaald, tegen 34 procent voor zijn tegenstander Marine Le Pen.

De opkomst was 74,6 procent. Dat is beduidend lager dan bij de vorige presidentsverkiezingen, vijf jaar geleden. Verder was er een recordaantal van 11,5 procent blanco en ongeldige stemmen.

Al direct na het sluiten van de stembureaus was op basis van een eerste prognose duidelijk dat Macron ruim had gewonnen. Front National-kandidaat Le Pen feliciteerde haar rivaal met zijn zege.

Ze stelde dat de Fransen in de eerste ronde, twee weken geleden, de traditionele partijen naar huis hebben gestuurd. In deze tweede ronde ging het volgens haar tussen 'patriotten' - haar eigen achterban - en 'globalisten', duidend op de Macron-stemmers.

Le Pen: 'Frankrijk heeft gekozen voor continuïteit"

Bij het Louvre in Parijs brak na het nieuws een feest uit onder aanhangers van de 39-jarige Macron. Hij wordt de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad.

Komende week zal scheidend president Hollande met zijn staf de macht overdragen aan Macron. Wanneer hij precies wordt beëdigd staat nog niet vast, maar dat zal waarschijnlijk niet later dan over een week zijn.

Merkel en May

Macron heeft inmiddels al telefonisch gesproken met een aantal westerse leiders. Tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei hij dat hij snel bij haar op bezoek zal gaan. Volgens een bron vlak bij Macron was het tien minuten durende gesprek bijzonder hartelijk.

Later belde Macron met de Britse premier May en in dat gesprek ging het onder meer over de aanstaande brexit-onderhandelingen.

Premier Rutte heeft Macron laten weten dat hij uitziet naar een goede samenwerking. "Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt", zegt hij.

De PVV van Geert Wilders werkt in het Europees Parlement samen met het Front National. Wilders prees Marine Le Pen per tweet en zei: "Toch goed gedaan. Miljoenen patriotten hebben voor jou gestemd. Jij wint volgende keer - en ik ook."

Beurzen

Op de Europese financiële markten was de verkiezing van Macron al min of meer ingeprijsd en verwerkt in hogere aandelenkoersen. De uitslag van de eerste ronde zorgde al voor opluchting en stijgende aandelenkoersen in de daaropvolgende dagen. De peilingen van de vorige week, die Macron 60 procent toebedeelden en Le Pen 40 procent, versterkten het optimisme.

De koersuitslagen zijn om die reden vandaag gematigd. De Franse beurs CAC 40 doet zelfs een stapje terug, na de winst van ruim een procent van afgelopen vrijdag. Ook op de andere Europese beurzen staan minieme plusjes of minnetjes op de borden.

De euro, die in de aanloop van de verkiezingen al in waarde gestegen was ten opzichte van de dollar, noteert 1,0968 dollar, iets lager dan het slot op vrijdag van 1,0990 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl