Fransen in Montreal staan uren in de regen te wachten
NOS NieuwsAangepast

Franse kiezers opnieuw in de rij in Canada

Fransen die in de Canadese stad Montreal hun stem willen uitbrengen voor de presidentsverkiezingen moeten geduld hebben. Net als twee weken geleden bij de eerste ronde staat er een lange rij.

Probleem is opnieuw dat er in de stad maar één locatie is waar mensen kunnen stemmen, meldt de Montreal Gazette. In de Canadese miljoenenstad wonen tienduizenden stemgerechtigde Fransen. Mensen moeten uren wachten in de regen.

Lange rij voor stembureau in Montreal

In Frankrijk zelf kunnen mensen pas morgen stemmen in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de rechts-populistische Marine Le Pen. Macron leidt in de peilingen.

Hack

Intussen heeft de huidige president, François Hollande, gereageerd op de grote hack van de Macron-campagne die gisteravond aan het licht kwam. Volgens het campagneteam van Macron is negen gigabyte aan e-mails, contracten en boekhoudingsstukken gestolen. De kiescommissie heeft Franse media verboden de inhoud te publiceren.

"Dit zal niet zonder gevolgen blijven", zei Hollande tegen het persbureau AFP. Hij voegde eraan toe dat het nieuws niet helemaal onverwacht kwam, gezien de gehackte mails van Hillary Clinton in de Verenigde Staten. "We wisten dat er risico's zijn tijdens een verkiezingscampagne. Het is elders ook gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl