Robert Bas / NOS

Veel belangstelling voor herdenking Pim Fortuyn

tijd van publicatie Aangepast

In Rotterdam is de moord op Pim Fortuyn herdacht, vandaag vijftien jaar geleden. Daarvoor waren meer mensen op de been dan voorgaande jaren. Het ging om honderden mensen, misschien wel duizend, zegt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen. Leefbaar Rotterdam had de herdenking georganiseerd.

Toespraken waren er van het PVV-Kamerlid Martin Bosma, schrijver Leon de Winter, journalist Wierd Duk en de rechtsgeleerde Afshin Ellian. Om 18.06 uur werd een minuut stilte gehouden. Dat was het moment waarop Fortuyn in 2002 werd vermoord. De zanger Lee Towers sloot de herdenking af.

Ook was er een herdenking op het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn werd doodgeschoten door de extreem-linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Fortuyns LPF zou volgens de peilingen de grootste worden bij de Kamerverkiezingen op 15 mei van dat jaar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fortuyn herdacht in Rotterdam

Bij de herdenking in Rotterdam reikte Rita Verdonk de Pim Fortuyn Prijs uit aan publiciste Ebru Umar. Het was de derde keer dat de prijs werd toegekend, die is bedoeld voor iemand met idee├źn die verwant zijn aan het gedachtengoed van Fortuyn.

Umar werd vorig jaar tijdens een vakantie in Turkije gearresteerd omdat ze kritiek had geuit op president Erdogan. Jurylid van de prijs Joost Eerdmans noemt haar in een tweet "onverschrokken, talentvol en niet te stoppen".

STER Reclame