Stille tocht voor Pim Fortuyn in 2014
NOS NieuwsAangepast

Moordwapen Fortuyn al vijf jaar in Rijksmuseum

Het pistool waarmee Pim Fortuyn werd doodgeschoten is toch in handen van het Rijksmuseum. Dat zegt voormalig museumdirecteur Wim Pijbes in een portret dat het tijdschrift Quote van hem heeft gemaakt.

Pijbes kondigde in 2010 aan dat hij het wapen, een Star Firestar M-43, graag wilde opnemen in de collectie, als onderdeel van de nationale geschiedenis. Het museum vroeg het Openbaar Ministerie indertijd om het wapen waarmee Volkert van der Graaf in mei 2002 Fortuyn doodschoot ter beschikking te stellen.

Het museum wilde het wapen graag bewaren voor het nageslacht en voerde aan dat ook het beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt in 1619 werd gedood onderdeel uitmaakt van de collectie. "En we hebben ook de boekenkist van Hugo de Groot, objecten die we verzamelen uit de geschiedenis."

Geen bezwaar

De familie Fortuyn had geen bezwaar tegen de overdracht, maar binnen het museum leidde het plan tot commotie. Historicus en auteur Frits van Oostrom van de raad van toezicht uitte in NRC Handelsblad kritiek op het idee. Hij vond dat het Rijksmuseum zich niet als een geschiedenismuseum moest profileren en noemde het verzoek van Pijbes "een privédingetje".

Het museum vond het interview "inhoudelijk ongewenst", waarop Van Oostrom zijn zetel afstond. Daarna is er weinig meer over de zaak vernomen.

In depot

Nu blijkt dat het pistool alsnog aan het museum is overgedragen. Volgens Pijbes is dat een paar jaar geleden al gebeurd. "We hebben er uitdrukkelijk bij gezegd dat er voorlopig geen enkele wens is om het te exposeren. Het pistool ligt nu in het depot," zegt hij in Quote.

Pijbes zegt in het portret dat het niet zijn idee was om het te verwerven. "De wens om dit wapen voor het Rijksmuseum te verwerven, was al voor mijn tijd bij het Openbaar Ministerie neergelegd."

Het Rijksmuseum bevestigt dat het pistool sinds 2012 in depot is en dat het in overleg met de nabestaanden voorlopig niet tentoongesteld wordt.

Er is indertijd geen persbericht over verstuurd. Wel is het terug te vinden in het jaarverslag. "Het was al bekend dat we het wilden verwerven en twee jaar later heeft de overdracht plaatsgevonden," laat het museum weten. "Wat ons betreft is dat geen nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl