Marit en Elianne strijden vanavond om de titel Miss 2017 Anouk Fotografeert

Waarom verschijnen er zo weinig mensen met een handicap in de media? Marit Smit (27) vraagt het zich af. Ze is geboren zonder linkerhand en had het daar vroeger knap lastig mee. "Dan lag ik 's avonds snikkend in bed en snapte ik niet waarom mij dit was overkomen." Inmiddels weet ze niet beter en heeft ze een missie: diversiteit moet worden omarmd.

Marit is een van de acht vrouwen die vanavond strijden om de titel 'Mis(s) 2017', een initiatief van Lucille Werner. "Toen ik hoorde dat Lucille een Mis(s) Verkiezing ging houden, heb ik mij direct opgegeven." Met 149 andere vrouwen, allen met een beperking, doorliep ze verschillende rondes. Ze veroverde een plek in de finale van vanavond.

In de hulpverlening en bij artsen wordt eigenlijk altijd de nadruk gelegd op wat je niet kunt.

Elianne Speksnijder, finaliste Mis(s) Verkiezing

Elianne Speksnijder (27) zit ook bij de laatste acht. Op haar 14e liep ze de ziekte van Lyme op en sindsdien zit ze in een rolstoel. "Ik doe mee, omdat ik wil uitdragen dat je in jezelf moet geloven."

Elianne heeft lang met haar beperkingen in de knoop gezeten, wat leidde tot anorexia. "In de hulpverlening en bij artsen wordt eigenlijk altijd de nadruk gelegd op wat je niet kunt. Ik heb echt de mensen in mijn omgeving nodig gehad die zeggen dat ik het wel kan."

Marit en Elianne (links) Anouk Fotografeert

1,7 miljoen mensen in Nederland leven met een beperking. Marit is blij met de positieve aandacht voor de Mis(s) Verkiezing. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen zien dat een handicap normaal is. Mensen zeggen soms dat ze het zielig voor je vinden, maar wij zijn echt niet zielig."

De laatste keer dat er een Mis(s) Verkiezing werd gehouden, was tien jaar geleden. Toen won Reni de Boer. Inmiddels is zij ambassadrice van de campagne Onbeperkt Nederland, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking.

De Verkiezing is vanavond live te zien op SBS6. De winnares zal zich een jaar lang inzetten voor een sterkere positie van mensen met een handicap in Nederland.

STER reclame