Een man werd in de buurt van de Dam aangehouden voor het verstoren van de openbare orde
NOS NieuwsAangepast

Geen grote incidenten bij herdenking, wel aanhoudingen

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder problemen verlopen. Ook andere 4 mei-herdenkingen in Nederland verliepen voor zover bekend volgens plan.

De politie heeft rond de Dam wel meerdere aanhoudingen verricht. Een man werd kort voor 20.00 uur in een steeg aan het Rokin aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en verwondde daarbij twee agenten. Een van hen is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

In totaal zijn rond de Dam elf aanhoudingen verricht. Twee arrestanten waren volgens de politie verward. Vier mensen konden zich niet legitimeren en vier anderen werden aangehouden omdat in hun auto een bus traangas lag.

Geen verkeer

Vanwege Dodenherdenking lag het openbare leven in Nederland om 20.00 uur twee minuten plat. Treinen stonden stil en weggebruikers was onder meer via boodschappen op matrixborden gevraagd om een parkeerplaats op te zoeken. Veel mensen gaven aan die oproep gehoor.

Automobilisten aan de kant voor dodenherdenking

Ook op Schiphol werd twee minuten stilte in acht genomen. Passagiers op Schiphol Plaza en in de terminals waren stil en ook waren er korte tijd geen starts en landingen.

Op sociale media verschijnen meer foto's en video's met beelden van hoe overal in Nederland de oorlogsslachtoffers werden herdacht. Bij sportverenigingen werden trainingen stilgelegd en veel mensen die nog op straat waren, besloten om twee minuten stil te zijn.

Toch waren er ook mensen die zich minder respectvol gedroegen. Zeker een pakketbezorger belde tijdens de twee minuten stilte bij iemand aan, tot groot ongenoegen van zijn werkgever PostNL.

In Kerkrade werd precies om 20.00 uur een Burgernet-bericht verstuurd over een vermist meisje. Dat is inmiddels wel teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl