AFP

Welke toprenners doen er mee aan de 100ste editie van de Giro d'Italia? Het is misschien efficiënter om te vragen: wie niet? Want het deelnemersveld is zeer fraai te noemen.

De Nederlandse klassementsrenners zijn goed vertegenwoordigd. Maar met wie krijgen Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Tom Dumoulin te maken in de strijd om de roze trui?

Nairo Quintana wil voor de tweede keer in zijn loopbaan de Giro winnen EPA

Nairo Quintana heeft al een roze trui in zijn kast liggen en is volgens velen de uitgesproken favoriet om een tweede maglia rosa aan zijn collectie toe te voegen.

De afgelopen zes weken reed de Colombiaanse klimmer alleen de kleine rittenkoers Vuelta Asturias, die hij - op papier - opvallend genoeg verloor van de onbekende Spanjaard Raul Alarcon. Maar daarvoor maakte Quintana wel indruk in de Tirreno-Adriatico, waar hij Giro-concurrenten Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Bauke Mollema op achterstand reed.

Geen Froome

Quintana combineert dit jaar de Giro met de Tour de France. Een ding is zeker: in Italië krijgt de Colombiaan, al twee keer tweede en een keer derde in de Tour, niet te maken met Chris Froome, die de Ronde van Frankrijk elke keer won als Quintana op het podium stond.

"Ik weet niet of het mogelijk is om zowel de Tour als de Giro te winnen", vertelde Quintana op de persconferentie, voorafgaand aan de eerste etappe op Sardinië. "Dat ga ik dit jaar voor het eerst proberen. Ik heb goede herinneringen aan mijn eerste editie, want die Giro won ik. Deze historische editie wil ik niet missen."

Vincenzo Nibali won de Giro al twee keer EPA

Vincenzo Nibali is op papier de grootste uitdager van Quintana. De 32-jarige Italiaan ging er vorig jaar, na de val van Kruijswijk, met de zege vandoor en ook in 2013 schreef hij zijn 'thuisronde' op zijn naam.

Voor Nibali is deze honderdste Giro speciaal, want de vijfde etappe finisht in zijn geboorteplaats Messina.

Haai van Messina

Kan 'de Haai van Messina' de Ronde voor de derde keer winnen? Nibali temperde de verwachtingen op de persconferentie: "Ik wil op het podium eindigen, maar het is niet makkelijk om op de hoogste trede te komen."

Nibali: "Als dat niet lukt, dan ga ik vechten voor de tweede of derde plaats. Het wordt een grote uitdaging. Het parcours is nog moeilijker dan de afgelopen jaren."

Een strijd met zijn Italiaanse oud-ploeggenoot bij Astana, Fabio Aru, komt er in ieder geval niet: Aru raakte geblesseerd aan zijn knie tijdens een training en is niet op tijd hersteld.

Geraint Thomas samen met Tourwinnaar Chris Froome EPA

Chris Froome mag dan ontbreken op Sardinië, Sky staat ook in Italië met een sterke formatie aan de start. Geraint Thomas maakt zijn debuut als kopman in een grote ronde. Hij weet in ieder geval hoe het is om een grote ronde te rijden: als ploeggenoot van Froome reed hij al drie keer met champagne de Champs-Élysées op.

Thomas deelt het kopmanschap met Mikel Landa (derde in de Giro van 2015): een sterk duo dus. "Dit is een van de grootste uitdagingen in mijn carrière", vertelde Thomas. "Mikel en ik maken zeker kans op de winst, maar we beschouwen onszelf niet als de favorieten."

Pinot maakt debuut in Giro

Thibaut Pinot staat ook hoog op de favorietenlijstjes. De Fransman laat zijn thuisronde voor wat het is en maakt zijn debuut in de Giro d'Italia. Zijn voorbereiding verliep voorspoedig met een derde plaats in de Tirreno-Adriatico en een tweede plaats in de Ronde van de Alpen.

"Mijn grootste tegenstander ben ik zelf", aldus Pinot op de persconferentie. "Ik kan altijd een slechte dag hebben, maar ik ken mijn rivalen. Iedereen zegt dat Quintana favoriet is, maar na hem zijn er zeker tien renners die ook kans maken."

Genoeg buitenlandse toprenners aan de start dus, maar de drie Nederlandse kopmannen hebben ook een groot aandeel in de sterkte van het deelnemersveld. Kruijswijk (derde), Dumoulin (zevende) en Mollema (negende) worden door de bookmakers hoog ingeschat.

STER reclame