De fiets van het slachtoffer is ingepakt en wordt meegenomen voor sporenonderzoek Stefan Verkerk

"Het is een stevige straf", zegt strafrechtdeskundige Peter Tak over de 12 jaar cel die een asielzoeker kreeg voor poging tot doodslag en verkrachting van een meisje (17) in Kampen, Overijssel. "Normaal gesproken krijgen verdachten lagere straffen voor dit soort misdaden."

In dit geval hebben de rechters meegewogen dat de man uit Eritrea (33) veel geweld heeft gebruikt tegen het meisje. Hij sleepte haar van haar fiets en probeerde haar te wurgen en te verdrinken. Nadat ze meerdere keren buiten bewustzijn was geweest, verkrachtte hij haar.

Het is een enorme opeenstapeling van misdaden.

Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht

Daarna liet hij haar achter en nam hij haar telefoon mee, iets wat hem zwaar wordt aangerekend. "Het is een enorme opeenstapeling van misdaden", zegt emeritus hoogleraar Theo de Roos. "Dat is uitzonderlijk." Alles bij elkaar vindt hij de straf juist wat aan de lage kant.

Dat komt ook doordat de man totaal geen spijt heeft betuigd. Die houding heeft niet in zijn voordeel gewerkt, zegt De Roos. In het vonnis zeggen de rechters dat de man geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Daarom zal het slachtoffer volgens hen nooit weten waarom zij het doelwit was.

Het asielzoekerscentrum in Dronten (archieffoto) ANP

Asielzoeker

Voor zover bekend heeft in Nederland nog nooit een asielzoeker zo'n hoge straf gekregen. Na de zitting benadrukte de persrechter dat de afkomst van de man niet heeft meegespeeld. "De straf was hetzelfde geweest als het een 23-jarige timmerman uit waar-dan-ook was", zei hij.

De achtergrond van de verdachte hoort niet mee te spelen in dit soort zaken, zegt ook strafrechtdeskundige Tak. "Als dat wel het geval was geweest, dan had de rechter dat in het vonnis moeten noemen."

Avondklok

De man uit Eritrea had een drankprobleem en een posttraumatische stressstoornis. De rechters vonden dat geen redenen voor een lagere straf. De asielzoeker is volledig toerekeningsvatbaar. De Roos snapt de gedachtegang. "Het is op geen enkele manier een rechtvaardiging voor zulke gruwelijke daden."

Burgemeester Koelewijn van Kampen wil desalniettemin voorkomen dat asielzoekers met oorlogstrauma's tot dit soort vergrijpen kunnen komen. Hij stelde twee weken geleden voor een avondklok in te voeren voor inwoners van het azc. De kans dat die maatregel wordt ingevoerd is heel klein, zegt De Roos. "Dat kan juridisch gewoon niet. Heel simpel."

STER reclame