De fiets van het meisje wordt meegenomen voor sporenonderzoek
NOS NieuwsAangepast

Asielzoeker krijgt 12 jaar cel voor verkrachting

Een asielzoeker uit Eritrea heeft een celstraf van twaalf jaar gekregen voor poging tot doodslag en het verkrachten van een meisje van 17 uit Kampen. Hij heeft geprobeerd haar te wurgen en te verdrinken. Het OM had elf jaar geëist.

De straf is hoger dan de eis, vanwege het geweld dat de man gebruikte. Ook woog de rechtbank mee dat hij een willekeurig minderjarig slachtoffer uitzocht. De man is volledig toerekeningsvatbaar. Voor zover bekend heeft nooit eerder een asielzoeker in een Nederlands asielzoekerscentrum zo'n hoge straf gekregen.

De 33-jarige man verblijft in het asielzoekerscentrum in Dronten. In de nacht van 3 op 4 september vorig jaar trok hij het meisje in Kampen van haar fiets en sleurde haar mee naar een donkere, stille plek.

Modder

Hij probeerde het meisje te wurgen en te verdrinken. Nadat ze verschillende keren buiten bewustzijn was geraakt, verkrachtte hij haar. Vervolgens vertrok hij en nam haar telefoon mee, zodat zij geen alarm kon slaan. Ze werd besmeurd met modder langs de weg gevonden.

De telefoon leidde de politie naar het azc in Dronten, waar de Eritreeër werd aangehouden.

De persrechter zei na afloop van de zitting dat het voor de rechtbank niet heeft uitgemaakt dat de man in een asielzoekerscentrum woonde. "De straf was hetzelfde geweest als het een 23-jarige timmerman uit waar-dan-ook was geweest."

Impact

Het gebeurt niet zo vaak dat de straf hoger is dan de eis. Daarover zei de persrechter: "Het is een optelsom geweest van gruwelijkheden plus een optelsom van het aantal strafbare feiten. Het feit wordt heel ernstig bevonden, maar ook de omstandigheden."

Volgens de rechtbank heeft de zaak "op een heel brute manier impact gehad op haar verdere leven." Ook wordt het de man zwaar aangerekend dat hij op geen enkele manier verantwoordelijkheid heeft genomen. "De combinatie van dit alles heeft ook gemaakt dat de volledige vordering tot schadevergoeding, van ruim 76 duizend euro, door de rechtbank is toegewezen."

Avondklok

Burgemeester Koelewijn van Kampen pleitte twee weken geleden naar aanleiding van deze zaak voor een avondklok voor bewoners van asielzoekerscentra. Hij gaat dat bespreken met het COA. Koelewijn zei: "Je wilt voorkomen dat mensen met trauma's 's nachts over straat gaan en tot dit soort vergrijpen kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl