Aleksej Navalny na de aanval
NOS Nieuws

Oppositieleider Navalny mag naar buitenland voor behandeling

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny kan zich in het buitenland laten behandelen aan het oogletsel dat hij vorige week opliep bij een aanval met een desinfectiemiddel. De Russische migratiedienst heeft Navalny na vijf jaar een nieuw paspoort verstrekt, waarmee de politicus en activist naar een gespecialiseerde oogkliniek buiten Rusland kan reizen.

Navalny verloor bij de aanval door rechtse activisten 85 procent van het zicht in zijn rechteroog. In een verklaring zegt hij dat hij in Rusland goed behandeld is, maar dat hem is geadviseerd om naar specialisten in het buitenland te gaan omdat hij mogelijk een hoornvliestransplantatie moet ondergaan.

'Wapenstilstand'

Verder zegt Navalny dat er kennelijk "een wapenstilstand" is tussen hem en het Kremlin als het gaat om medische zaken. Bij de migratiedienst lag vandaag inderdaad een nieuw reisdocument klaar, schrijft hij. "En ik kreeg het."

De 40-jarige Navalny geldt als een van de grootste critici van president Poetin. Hij organiseerde recent de grootste anti-regeringsdemonstraties in jaren. Omdat hij zelf orders van een agent negeerde, werd hij daarna veroordeeld tot vijftien dagen cel. Vanwege zijn strafblad kan hij waarschijnlijk niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar, iets wat hij zelf wel wil.

Waar Navalny nu naartoe gaat, is nog onduidelijk. Eerder zei hij dat hij naar een kliniek in Zwitserland of Spanje wilde. Sceptici vrezen dat Navalny na zijn vertrek niet meer welkom is in Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl