Navalny vlak na de aanval Twitter / @navalny

Via Twitter is beeld opgedoken van de aanval op de vooraanstaande Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die vorige week een groene vloeistof in zijn gezicht gespoten kreeg. Het gaat waarschijnlijk om een desinfecterende vloeistof, een soort jodium. Navalny is opgenomen in het ziekenhuis, waar zijn oog permanent wordt gespoeld om de stekende vloeistof onschadelijk te maken.

Op de video is nu te zien dat Navalny een grote groene vlek op zijn gezicht heeft. Een paar weken geleden kreeg hij al eenzelfde groene vloeistof in zijn gezicht gespoten. Toen kwam het niet in zijn ogen.

"Het lijkt een tendens te zijn, het spuiten van vloeistof in het gezicht van tegenstanders van president Poetin", zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. "Er is hier veel onrust ontstaan over de aanvallen en het is de vraag of het hierbij blijft. Het begon jaren geleden, toen oppositiepolitici een taart in hun gezicht kregen. Nu is het een schadelijke vloeistof, waar je mogelijk blijvend letsel aan overhoudt. Dat is toch wel een heel andere situatie."

Kort geleden kreeg een activiste van de oppositiepartij Jabloko ook iets in haar gezicht gespoten. Nog steeds is ze blind aan een oog.

Oppositiekandidaat

Navalny maakt op dit moment een rondreis door Rusland om overal partijkantoortjes te openen. Hij wil volgend jaar als oppositiekandidaat meedoen aan de presidentsverkiezingen. Maar door een veroordeling wegens fraude heeft hij een strafblad, waardoor hij is uitgesloten van deelname.

STER reclame