CDA-leider Buma (rechts) en zijn secondant Heerma komen aan op het Binnenhof ANP

CDA-leider Buma wil in "vol tempo" voortgaan en D66-leider Pechtold heeft nu de "volle energie" om er tegenaan te gaan. De vier partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks straalden vandaag, op de eerste dag van de hervatting van de formatie, allemaal uit dat ze geloven in een nieuw kabinet met elkaar.

De onderhandelaars hebben elkaar bijna twee weken niet gezien. De week van Koningsdag had iedereen vakantie en vanwege de begrafenis van de moeder van Jesse Klaver is de formatie pas vandaag weer opgestart.

Serieus

Nu gaan ze vol goede moed verder, valt op te maken uit de korte uitlatingen van de onderhandelaars op het Binnenhof. "Als we er niet in geloven, zou ik hier niet staan", zegt GroenLinks-leider Klaver. D66-leider Pechtold gebruikt vergelijkbare woorden. "Als het niet serieus zou zijn, liepen we hier niet naar binnen." En CDA-leider Buma zegt dat de partijen weer "serieus" aan de slag gaan.

Over een trage formatie wil niemand spreken. In principe is de formatie 49 dagen aan de gang, gerekend vanaf de dag na de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Het vorige kabinet van VVD en PvdA was in 54 dagen klaar.

Diverse betrokkenen benadrukken dat er eigenlijk nog maar heel weinig - opgeteld rond de 12 dagen - écht is onderhandeld. Er is ook nog tijd gaan zitten in gesprekken met deskundigen van onder meer het Centraal Planbureau (CPB), de Sociaal Economische Raad (SER) en het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) en er is een dag voorbij gegaan aan overleg met veiligheidsdeskundigen.

Tijd kosten

Het kan nog wel even duren, maakte VVD-leider Rutte na afloop van een dag formeren duidelijk. "De verkiezingsuitslag is buitengewoon complex. We willen met vier partijen een stabiel kabinet vormen en de standpunten lopen behoorlijk uiteen", aldus de premier die zegt positief te zijn. "Maar het gaat tijd kosten."

Donderdag zijn de gesprekken van 13.00 tot 16.00 uur gepland. Een korte dag vanwege de dodenherdenking en Rutte is er niet bij vanwege een privéverplichting.

STER reclame