Nationale Dodenherdenking op de Dam
NOS Nieuws

Omstreden vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst

De herdenking morgen in Amsterdam van vluchtelingen die zijn omgekomen tijdens hun tocht naar Europa, is op last van burgemeester Van der Laan verplaatst. De herdenking wordt niet meer gehouden op het Rembrandtplein, maar op de Nieuwmarkt.

De initiatiefnemers waren van plan om morgen tijdens de Nationale Dodenherdenking drieduizend papieren kruisjes in het gras te leggen op het Rembrandtplein. Op dat plan kwam felle kritiek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, CIDI. Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei wilde morgen liever geen vluchtelingenherdenking. Het Rembrandtplein ligt op de route van de stille tocht naar de Dam, waar op dat moment de Dodenherdenking plaatsvindt.

Van der Laan heeft nog geprobeerd de vluchtelingenherdenking te verplaatsen naar een ander moment, maar de organisator gaf aan vast te houden aan een herdenking morgenavond. Daarop heeft de Amsterdamse burgemeester besloten de demonstratie niet te verbieden, maar wel een andere locatie te eisen.

Respecteren

In een reactie zegt initiatiefnemer Rikko Voorberg van de vluchtelingenherdenking de verplaatsing naar de Nieuwmarkt te respecteren. "Dat is de plek die ons is toegewezen en daar gaan we natuurlijk niet tegen protesteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl