Nationale Dodenherdenking in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

CIDI: op 4 mei geen omgekomen vluchtelingen herdenken

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat op 4 mei geen omgekomen vluchtelingen worden herdacht. Dat verwatert de Nationale Dodenherdenking, zegt het instituut.

Op het Rembrandtplein in Amsterdam worden komende donderdag drieduizend papieren kruisen in het gras gelegd om vluchtelingen te herdenken. Dat gebeurt 's avonds, als op de Dam oorlogsslachtoffers worden herdacht.

Het CIDI vindt dat geen goed idee. "Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op een grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat. Wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets."

Verbieden

Het instituut is met initiatiefnemer Rikko Voorberg in gesprek geweest, maar hij wil zijn herdenking niet op een andere dag organiseren. "Op 4 mei herdenken we dat we onze vrijheid niet gratis hebben gekregen. Ik vind dat we daarbij ook moeten beseffen dat er nog steeds mensen slachtoffer worden van onze vrijheid, bedoeld of onbedoeld."

Het CIDI zal nu aan burgemeester Van der Laan vragen of de herdenking op het Rembrandtplein verboden kan worden. Voorberg zegt dat hij het heel gek zou vinden als de burgemeester de herdenking inderdaad verbiedt. "We roepen niet op tot actie of iets dergelijks. Deze herdenking is voor wie daar behoefte aan heeft en kan door anderen genegeerd worden."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt dat er andere dagen in het jaar zijn waarin aandacht wordt gevraagd voor dit "belangrijke internationale probleem", zoals de Dag van de Rechten van de Mens en Internationale Dag van de Vluchteling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl