Edge is de standaard browser in Windows 10 S
NOS NieuwsAangepast

Microsoft beperkt browserkeuze in Windows 10 S

In Windows 10 S wordt het een stuk lastiger om van browser te wisselen. In het besturingssysteem kun je alleen alternatieven uit de appwinkel van de softwaremaker downloaden, grote concurrenten zijn daar niet beschikbaar.

Daarnaast zal Microsoft Edge, de browser van Windows 10, altijd linkjes blijven openen in andere programma's. Ook is het niet mogelijk om een andere zoekmachine in te stellen.

Het systeem werd gisteren door Microsoft gelanceerd en is vooral bedoeld voor het onderwijs. Het is een lichtere versie van Windows 10, die beter moet draaien op goedkope machines. Dat kan voor scholen prettig zijn, omdat ze vaak een beperkt ict-budget hebben.

Machtsmisbruik

Een woordvoerder van Microsoft in Nederland bevestigt dat de beperkingen van Windows 10 S ook gelden voor de Europese markt. Dat is opvallend, omdat het bedrijf een aantal jaar geleden ruzie had met de Europese Commissie, die vond dat Microsoft zich schuldig maakte aan machtsmisbruik om Internet Explorer op te dringen.

Brussel dwong Microsoft gebruikers een duidelijkere keuze te geven. Dat gebeurde deels, maar na de lancering van Windows 7 verdween de keuze tijdelijk. Dit kwam Microsoft op een boete van een half miljard euro te staan. Waarom Microsoft voor deze strategie in Europa heeft gekozen is niet duidelijk. De Nederlandse woordvoerder kon daar geen antwoord op geven.

Andere browsers

Bij de aankondiging gisteren vertelde Microsoft dat de aangepaste Windows-versie alleen gebruik gaat van maken van apps in de Windows Store. Dit moet volgens de softwaremaker de veiligheid van het systeem vergroten.

Het app-aanbod in de winkel van Microsoft is nog altijd een stuk kleiner dan bij Google en Apple. Zo zijn Mozilla Firefox en Google Chrome momenteel niet in de Windows Store verkrijgbaar. Normaal gesproken is dat niet erg, omdat Microsoft toestaat om programma's van andere bronnen te installeren. Die mogelijkheid zit niet in Windows 10 S.

Tegenwoordig zijn de mededingingsogen in Brussel overigens meer gericht op Google. Dat bedrijf wordt momenteel beschuldigd van machtsmisbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl