Een pinautomaat onder een appartementencomplex in Hilversum
NOS NieuwsAangepast

Rabobank zet 's nachts beveiligers in tegen plofkraken

De Rabobank zet op verschillende plekken beveiligers in om 's nachts geldautomaten bij appartementencomplexen en op rustige plekken te bewaken. De bank doet dat om plofkraken te voorkomen. Op plaatsen waar 's nachts geen bewakers komen te staan, zullen beveiligingsbedrijven vaker surveilleren.

Eind april werd al bekend dat de Rabobank extra maatregelen wilde nemen om het risico op plofkraken te verminderen.

Explosie

Vorig jaar zijn 79 geldautomaten opgeblazen door criminelen. Zij gebruiken voor deze plofkraken steeds zwaardere explosieven. Vooral bij geldautomaten bij woningen waarvan de Rabobank niet weet of ze een explosie kunnen doorstaan worden maatregelen genomen.

In Doetinchem zijn vorige week een aantal woningen ontruimd na een plofkraak. Naar aanleiding daarvan kondigde de bank al aan zeven automaten in Gelderland te gaan weghalen of verplaatsen. Eerder werden al 20 geldautomaten verwijderd.

Ravage na plofkraak bij Rabobank-vestiging in Uithoorn

Om de kans op plofkraken verder te verminderen, gaat de Rabobank ook automaten 's nachts afsluiten met rolluiken of stalen platen. De bank zoekt nog naar een definitieve oplossing, maar neemt tot die er zijn deze veiligheidsmaatregelen.

In de regio-Nijmegen worden bijvoorbeeld 's nachts voor achttien pinautomaten van die platen geplaatst. "Dat betekent wel voor de consumenten dat ze tussen middernacht en zes uur 's ochtends niet kunnen pinnen", zegt Antoine Driessen, voorzitter van de directie Rijk van tegen Omroep Gelderland. Dat kan volgens hem vooral voor studenten en ander uitgaanspubliek lastig zijn.

Maar hij wil geen risico nemen. "Wij hebben gezien wat voor ravage zo'n plofkraak kan opleveren. Zeker aan panden. En dan hebben we het over panden, gelukkig. Maar als het over mensen gaat, dan wil ik dat niet op mijn geweten hebben. En ik denk heel veel directeuren in het land niet."

2000 automaten

De Rabobank heeft 2000 geldautomaten in Nederland. Een groot deel daarvan bevindt zich in winkelcentra die 's nachts gesloten zijn. Andere banken zeggen ook maatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl