Rabobank gaat pinautomaten extra beveiligen tegen plofkraken
De Rabobank gaat extra veiligheidsmaatregelen treffen bij pinautomaten. De bank probeert daarmee het risico op plofkraken te verminderen.
Het aantal plofkraken bij pinautomaten neemt de afgelopen twee jaar toe. In 2015 waren er 56 plofkraken, een jaar later waren het er 79. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werden er bij 43 procent van de gevallen zware explosieven ingezet die een gevaar opleveren voor de omgeving.
Schade beperken
Rabobank wil met nieuwe maatregelen criminelen ontmoedigen om plofkraken te plegen. Ook moeten de maatregelen ervoor zorgen dat de schade aan gebouwen beperkt blijft als er toch een plofkraak plaatsvindt.
Zo kan de toegang naar pinautomaten op sommige locaties 's nachts worden gesloten. Ook worden er aanpassingen aan de pinautomaten zelf gedaan. In sommige gevallen worden geldautomaten per direct gesloten. "Dat doen we bijvoorbeeld als er niet voldoende duidelijkheid is over de constructie van het pand waaraan de pinautomaat bevestigd is", zegt Erik Kwakkel van Rabobank. Er zijn al 20 pinautomaten van Rabobank dicht, de komende tijd worden er nog enkele gesloten.
Dat betekent dat klanten die geld willen opnemen soms verder moeten reizen. "Het streven is steeds om de beschikbaarheid van geld zoveel mogelijk te handhaven. Wel wegen we die beschikbaarheid af tegen de impact van een plofkraak op de omgeving", zegt Kwakkel.
Als er geen andere pinautomaten in de buurt zijn, zoekt de bank naar alternatieve locaties waar klanten geld op kunnen nemen. "Bijvoorbeeld bij lokale ondernemers of in de mobiele geldbus. Voor mensen die aan huis gebonden zijn hebben we een geldbezorgservice."