Henry Keizer verlaat het crisisberaad van de VVD
NOS NieuwsAangepast

VVD-partijvoorzitter Keizer treedt tijdelijk terug

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer.

Hij is in opspraak geraakt door zijn activiteiten als zakenman. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money publiceerden vorig weekend een artikel over de overname van zijn crematoriumbedrijf.

Keizer zou de winstgevende onderneming met zakenpartners voor 12,5 miljoen euro hebben gekocht, terwijl de waarde op dat moment werd geschat op 31 miljoen. Op het moment van de deal was hij bestuursvoorzitter. Bovendien was hij adviseur van de vereniging die het bedrijf verkocht. Keizer zegt dat hem niets te verwijten valt en dat de overname correct is verlopen.

"Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden'', aldus Keizer. "Daarnaast zie ik ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.''

Vertrouwen

VVD-leider Rutte ziet geen reden om te twijfelen aan de integriteit van Keizer. "Wij steunen onze mensen en laten ze niet vallen, zolang niet bewezen is dat ze niet integer zijn. Henry Keizer kan aantonen dat de beschuldigingen onjuist zijn."

Volgens Rutte gaat het om hele complexe zaken over bedrijfsovernames. "Als iemand van ernstige fouten wordt beschuldigd, is het goed dat het adequaat wordt onderzocht", aldus de premier.

Verklaring premier Rutte over VVD-partijvoorzitter Henry Keizer

Keizer wil aanblijven als VVD-voorzitter en denkt ook dat dat kan. Hij is op 20 mei als enige kandidaat verkiesbaar op het voorjaarscongres van de VVD. De kans is groot dat het onderzoek naar hem dan nog niet is afgerond.

"Ik heb vertrouwen in een goede afloop", zegt Rutte.

Zorgvuldig

Keizer zelf heeft al gezegd dat hij voor "honderd procent" (.pdf) een schoon geweten heeft. "We hebben alles nauwkeurig volgens de regels laten verlopen en zijn zorgvuldig naar iedereen geweest", aldus de VVD'er.

De VVD-top is vanavond op het partijbureau bijgepraat over wat de affaire-Keizer is gaan heten.

"Het besluit was onvermijdelijk"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl