De site is offline
NOS Nieuws

Website met Joodse namenlijsten lijkt uit de lucht

Een extreemrechtse website waarop lijsten staan met namen van Joodse Nederlanders en 'volksvijanden', waarover vorige week ophef ontstond, blijkt offline te zijn gehaald. De site altrechts.com was een paar dagen slecht bereikbaar en lijkt nu helemaal uit de lucht.

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed de site denken aan de lijsten die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikten om Joden te kunnen oppakken. Er kwamen vorige week verschillende meldingen over de site binnen bij het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND).

Het CIDI eiste dat de site zo snel mogelijk zou verdwijnen. "Mensen waren erg bezorgd en belden ons om te vragen of ze erop stonden", zegt een woordvoerder.

Panama

Het CIDI is blij dat de site nu opgeheven lijkt te zijn. "We houden het erop dat onze oproep succes heeft gehad." De Amerikaanse provider Namecheap wil niet zeggen waarom het adres niet meer actief is. Altright.com is via Namecheap geregistreerd op naam van een bedrijf in Panama, whoisguard.com. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het afschermen van domeinnamen.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het zich niet met de kwestie heeft bemoeid. Volgens het MiND gaat het om strafbare uitingen en loopt er al een strafrechtelijk onderzoek naar de website. Het OM wil dat niet bevestigen. Het CIDI heeft tot nu toe geen aangifte gedaan. "We zijn nu weer druk met andere sites. Dat heeft nu even prioriteit."

"Het kabinet vindt de publicatie van deze lijst volstrekt walgelijk", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "De kwestie heeft de volle aandacht van de politie en het OM. De Nederlandse ambassade in Panama heeft de kwestie op verzoek van minister Koenders onder de aandacht van de Panamese autoriteiten gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl