De voorpagina van Altrechts.com
NOS NieuwsAangepast

CIDI wil site met lijsten Joodse Nederlanders en 'volksvijanden' offline

Een site met daarop lijsten met Joodse Nederlanders en 'volksvijanden' moet zo snel mogelijk offline, eist het CIDI, een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland. De namen staan op de website AltRechts.com. Het CIDI noemt de lijsten verontrustend. De organisatie heeft minister Koenders direct benaderd om actie te ondernemen.

Het CIDI zegt dat de website doet denken aan lijsten met Joden en half-Joden uit de Tweede Wereldoorlog, die door de bezetter werden opgesteld om hen te kunnen oppakken. "We zijn heel erg geschrokken. Ook onze directeur en voorzitter staan op de website", aldus een woordvoerder van het CIDI.

Identiteit verhullen

Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) zegt tientallen meldingen te hebben gehad over de site. AltRechts.com is inmiddels moeilijk bereikbaar, volgens een melding op de site is de bezoekerslimiet bereikt.

Wie achter de site zit, is onbekend. De eigenaar heeft geprobeerd om zijn identiteit zoveel mogelijk te verhullen. Afgelopen week deelden veel mensen op sociale media hun bezorgdheid over de website, die voorheen bekendstond als Frissekijk.info. Tegen die site heeft het CIDI eerder al aangifte gedaan, maar die werd geseponeerd omdat er "geen verdachte kon worden aangemerkt".

Directeur Luden van het CIDI

Het CIDI heeft nog niet besloten of het aangifte gaat doen, maar neemt vandaag contact op met de politie in Den Haag. Een aangifte is kansrijk: volgens ict-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zijn de lijsten in strijd met de wet. "Niet alleen vanwege discriminatie, maar ook omdat dit een inbreuk is op iemands privéleven", zegt Alberdingk Thijm.

Hoewel het CIDI wil dat de website per direct offline gaat, is die kans klein: de eigenaren van de website hebben hem ondergebracht in de Verenigde Staten. "Als de Nederlandse rechter een verbod uitvaardigt, moet daarna de Amerikaanse rechter er nog eens naar kijken", aldus Alberdingk Thijm. De kans is volgens hem wel groot dat dat lukt, hoewel de VS een bredere vrijheid van meningsuiting heeft.

Omdat politie en justitie volgens CIDI tegen landsgrenzen aanlopen heeft de organisatie minister Koenders rechtstreeks benaderd om ervoor te zorgen dat de site uit de lucht wordt gehaald. Volgens de organisatie roept de site op tot haat en geweld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

Een andere optie is dat internetproviders als Ziggo en KPN de website blokkeren. Dat is nu alleen nog niet mogelijk: een rechtszaak over blokkades door internetproviders loopt momenteel bij het Europees Hof van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl