President Maduro met de Venezolaanse grondwet in zijn hand
NOS NieuwsAangepast

President Venezuela wil speciale vergadering voor nieuwe grondwet

De Venezolaanse president Maduro heeft een decreet getekend waarin hij de wens uitspreekt een speciale volksvergadering bijeen te roepen die de grondwet mag herschrijven. Volgens Maduro moet de nieuwe vergadering bestaan uit "de arbeiders".

Hoe de speciale vergadering precies wordt samengesteld en hoe deze moet functioneren, is nog niet bekend. Het Venezolaanse parlement, dat Maduro niet gunstig gezind is, wordt in ieder geval niet betrokken bij de grondwetswijziging.

Maduro ligt zwaar onder vuur omdat hij er niet in slaagt een einde te maken aan de diepe economische crisis in Venezuela. Sinds begin vorige maand gaan elke dag duizenden demonstranten de straat op om het aftreden van Maduro te eisen.

  • Reuters
    Een grote demonstratie tegen Maduro in hoofdstad Caracas
  • Reuters
    Demonstranten in Caracas raken slaags met de oproerpolitie

Oppositieleiders denken dat de regering van Maduro met het plan probeert om aan de macht te blijven. Zij beschuldigen de president ervan dat hij de bevolking hiermee eerlijke verkiezingen ontzegt. Parlementsvoorzitter Borges spreekt van een valstrik en roept het leger op te voorkomen dat Maduro hiermee "zijn coup" pleegt.

Verkiezingen

"Het Venezolaanse volk wil de grondwet niet veranderen, maar wil Maduro veranderen met verkiezingen", zei Borges in de hoofdstad Caracas, waar eerder gevechten waren tussen de politie en demonstranten. Borges roept op vanavond een herrieprotest te houden tegen het plan van Maduro. Woensdag wil de parlementsvoorzitter een massale demonstratie organiseren.

In verband met de Dag van de Arbeid sprak Maduro gisteren op een speciale bijeenkomst zijn aanhangers toe. Hij gaf daar te kennen dat hij wil voorkomen dat het hoogoplopende conflict tot een burgeroorlog leidt. Gisteren verhoogde Maduro al het minimumloon en deelde hij sleutels voor gratis appartementen uit in een poging de protesten te smoren.

Sinds het begin van de demonstraties in het hele land zijn zeker 28 mensen om het leven gekomen bij geweld tussen demonstranten en de oproerpolitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl