Nee, het is vandaag geen Koninginnedag

Het zijn er elk jaar minder, maar toch zijn ze er ook dit jaar weer: de 'vergis-toeristen'. AT5 ging speciaal bij station Amsterdam Centraal wachten op de toeristen die denken dat vandaag Koninginnedag wordt gevierd in Nederland.

"Is Koninginnedag niet vandaag? Ach, wij gaan het alsnog vieren. Bier drinken in een kroeg kan nog gewoon", zegt een van de toeristen, uitgedost met een oranje hoed, tegen de lokale omroep. Hij zet zijn oranje hoed af als hij bij de camera wegloopt.

Oude reisgidsen

Dat er nog elk jaar nog in oranje gehulde toeristen rondlopen in Amsterdam is te wijten aan oude reisgidsen. In die reisboekjes staat namelijk nog dat Nederland op 30 april Koninginnedag viert. In de nieuwe reisboeken, vanaf 2014, staat wel dat de feestdag is veranderd naar Koningsdag op 27 april.

"Ik snap het niet", zegt een andere toerist die erop gewezen wordt dat het geen Koninginnedag is vandaag. Zij is met een vriendinnengroep speciaal naar de hoofdstad gekomen, uitgedost in oranje-kleding en nagellak.

Ook gisteren liepen er al vergis-toeristen in de stad. Daar had De Telegraaf een goede verklaring voor: in de oude reisgidsen staat vermeld dat het in Nederland geen Koninginnedag kan zijn op een zondag, dus dat in zo'n geval Koninginnedag op een zaterdag wordt gevierd.

Bootfeest

Vorig jaar werd er nog speciaal voor de teleurgestelde toeristen een bootfeest georganiseerd. Online-reisbureau Expedia stelde toen namelijk een paar weken voor de feestdag vast dat er een flinke toename van het aantal toeristen was richting ons land op 30 april. Een reclamebureau speelde daarop in en regelde een boot met plek voor veertig man.

Ze werden opgewacht bij de aankomsthallen in Schiphol en op het Centraal Station in Amsterdam en vervolgens uitgenodigd voor het twee uur durende feest met "oranje gekkigheid met toeters, bellen en confettikanonnen".

Dit jaar was er, zover bekend, geen speciaal feest voor de toeristen.

Koninginnedag in foto's

We hebben natuurlijk net Koningsdag gehad, maar hoe vierden we Koninginnedag ook alweer? Een overzicht van Koninginnedag door de jaren heen:

1/10Koningin Juliana op Koninginnedag 1964 ANP
2/10Toenmalig prinses Beatrix en prins Claus op Koninginnedag 1966 ANP
3/10Prins Willem-Alexander en prins Maurits bij paleis Soestdijk tijdens Koninginnedag 1969 ANP
4/10Prins Willem-Alexander tijdens Koninginnedag 1969 ANP
5/10Koninginnedag 1969 met prinses Christina, kroonprinses Beatrix, prins Johan Friso en prins Claus ANP
6/10Koninginnedag 1988 in de Amsterdamse Jordaan ANP
7/10Koninginnedag Leiden 2000 ANP
8/10Toenmalig prins Alexander en Máxima op Koninginnedag ANP
9/10Koninginnedag 2005 ANP
10/10Prinses Maxima neemt in Warffum deel aan een spel tijdens Koninginnedag 2004 ANP

De reisboeken zijn trouwens niet de enige reden voor de verwarring. Op Twitter heeft iemand een foto geplaatst waarop te zien is dat Koninginnedag ook nog steeds in de agenda van haar telefoon te zien is.

"Dat kan de reden zijn dat er vandaag nog toeristen in het land op zoek zijn naar een Koninginnedag-feestje", schrijft ze bij de foto.

Nou nee, niet in het NOS Journaal, maar wel gewoon op nos.nl, Jeroen ;-)