Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Plasterk noemt annulering verkiezingen Curaçao staatsgreep

Het besluit van de interim-regering van Curaçao van twee maanden geleden om de verkiezingen niet te laten doorgaan, "kwam in feite neer op een staatsgreep", vindt minister Plasterk. In het programma WNL op Zondag zei de minister van Koninkrijksrelaties in een reactie op de verkiezingsuitslag dat hij vooral opgelucht is dat de verkiezingen zijn doorgegaan.

De interim-regering op Curaçao stond onder leiding van de MFK, de partij van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Zijn minister van Binnenlandse Zaken gaf destijds opdracht de geplande verkiezingen te annuleren.

Machtsvacuüm

De verkiezingen waren uitgeschreven na de val van het kabinet-Koeiman. Schottes partij vond zo'n stembusgang onnodig omdat er in het parlement genoeg steun zou zijn om onder leiding van de MFK een nieuw kabinet te vormen.

Plasterk zei dat daardoor een niet te aanvaarden machtsvacuüm zou zijn ontstaan op het eiland. Hij liet toen de bevoegdheid om verkiezingen uit te schrijven verplaatsen van de Curaçaose minister van Binnenlandse Zaken naar de gouverneur.

Corruptie

Op de vraag wat hij gedaan zou hebben als de interim-regering de verkiezingen toch zou hebben tegengehouden, gaf Plasterk geen antwoord. Hij wil Schotte niet van munitie voorzien voor nieuwe beschuldigingen aan het adres van de Nederlandse regering.

Schotte is veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Hij is vrij in afwachting van een hoger beroep. Hij leidt de MFK, maar mag wegens de veroordeling geen hoge bestuursfunctie meer uitoefenen. Hij verwijt de Nederlandse regering "dat die op hem jaagt".

Zijn partij won weliswaar één zetel, maar wordt door de twee andere grote partijen buiten een nieuwe regering gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl