Ronald Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Plasterk ziet uit naar samenwerking met nieuw kabinet Curaçao

Demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is blij dat de verkiezingen op Curaçao ordelijk zijn verlopen. Hij zegt dat hij uitkijkt naar een "constructieve samenwerking met het nieuwe kabinet" en vindt de uitslag "steun voor het huidige verband binnen het Koninkrijk." Ook partijen in de Tweede Kamer reageren positief.

Curaçao ging gisteren naar de stembus. De liberale PAR won de verkiezingen, de MFK van de van corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte werd derde.

Vorige maand greep de Rijksministerraad in om de verkiezingen door te laten gaan. De interim-regering onder leiding van de MFK van Schotte wilde die verkiezingen uitstellen, maar de Rijksministerraad stak daar een stokje voor.

Plasterk is tevreden dat de verkiezingen toch zijn gehouden. "Complimenten voor alle betrokkenen die het uitvoerende werk hebben gedaan. In het bijzonder de gouverneur, die door de Rijksministerraad was belast met de verantwoordelijkheid voor het verkiezingsproces. Zij heeft dat uitstekend gedaan."

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen

Tweede Kamerleden reageren opgelucht op de winst van de PAR. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van een hoopgevende uitslag. "Het eiland is toe aan stabiel bestuur en een vruchtbare samenwerking binnen het Koninkrijk", zegt hij op Twitter. D66-Kamerlid Antje Diertens zegt "heel erg blij" te zijn met de uitslag.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de winst een keuze voor het koninkrijk en niet voor de maffia. Hij noemt het wel verontrustend dat de MFK van Schotte een zetel heeft gewonnen. "Maar ik ben toch blij met de uitslag."

VVD'er André Bosman waarschuwt wel voor Schotte. Hij verwacht "een stabielere vorm" van samenwerking tussen Curaçao en Den Haag. "Maar Schotte kan het zo'n regering nog lastig maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl