NS-medewerkers en agenten nemen de schade op na het ongeluk in Wouw ANP

Tussen Roosendaal en Bergen op Zoom rijden tot maandagochtend geen treinen na een ongeluk. Dat melden de NS en ProRail. De rest van het weekend worden er snelbussen ingezet op de route.

In Wouw, Noord-Brabant, botste vanochtend een trein op een dieplader die stilstond op een overweg. In de trein zaten zo'n honderd passagiers, alleen de conducteur raakte lichtgewond.

Vanmiddag bleek dat de schade aan het spoor aanzienlijk groter was dan verwacht. De rails zijn verbogen en 85 dwarsliggers zijn beschadigd. Ook de slagbomen, de bellen en de lampen zijn bij het ongeluk uit de grond gerukt.

Tweede ongeval

De botsing is het tweede zware ongeval met zwaar bouwmaterieel. Maandag gebeurde in Deurne een ongeluk met een graafmachine en een goederentrein. Daarbij raakte niemand gewond, maar werd wel veel schade veroorzaakt.

ProRail-directeur Pier Eringa wil samen met wegbeheerders onderzoeken hoe ongelukken met bouwmachines en grote voertuigen op het spoor voorkomen kunnen worden.

"Ongelukken zijn altijd mogelijk, maar als zoiets twee keer in een week gebeurt kun je niet meer spreken van een incident", zegt Eringa. "Je kunt je afvragen of we niet met extra maatregelen moeten komen, samen met de wegbeheerders."

Voorkomen

De ProRail-directeur wil bekijken of ongelukken voorkomen kunnen worden door de techniek op het spoor te verbeteren. Ook de veiligheid rond overwegen en omliggende autowegen moet onder de loep worden genomen, zegt hij.

STER reclame