Trump zet relatie met bondgenoot Zuid-Korea onder druk
President Trump wil dat Zuid-Korea zelf betaalt voor het raketafweersysteem dat de Verenigde Staten hebben geleverd. THAAD, zoals het systeem wordt genoemd, kost volgens Trump 1 miljard dollar. Ook wil hij het handelsakkoord met Zuid-Korea openbreken, dat hij verschrikkelijk noemt. Met zijn opmerkingen tegen het persbureau Reuters zet hij de relatie met zijn bondgenoot onder druk.
"Waarom betalen wij? Wij beschermen hen. Dus ik heb Zuid-Korea laten weten dat het passend is als zij betalen", zei Trump in een interview. "Het is de meest fantastische apparatuur die je ooit hebt gezien, het is fenomenaal, het schiet raketten zo uit de lucht."
In een reactie wijst de Zuid-Koreaanse minister van Defensie op de afspraken die met de VS over de afweerraketten zijn gemaakt. Daarin staat dat Zuid-Korea de grond beschikbaar stelt en dat de VS het systeem exploiteert en betaalt.
Het is een geweldige deal voor Zuid-Korea, maar verschrikkelijk voor ons.
In hetzelfde interview zegt Trump bovendien dat hij wil heronderhandelen over het handelsakkoord met Zuid-Korea. Hij zegt dat Hillary Clinton, die toen minister van Buitenlandse Zaken was, een verschrikkelijke deal heeft gesloten. "Het is een geweldige deal voor Zuid-Korea, maar verschrikkelijk voor ons."
De uitspraken van Trump hadden meteen een negatief effect op de Koreaanse beurzen. Zuid-Korea exporteert steeds meer elektronica en auto's naar de VS. Sinds het akkoord is het handelstekort van de Verenigde Staten met Zuid-Korea verdubbeld; Amerika importeert dus meer goederen uit Zuid-Korea dan het naar dat land exporteert.
"De uitspraken zijn absoluut niet goed gevallen", zegt correspondent Marieke de Vries. Volgens haar weet Seoul niet meer waar het met de VS aan toe is. "Het land weet niet of het nog op de Verenigde Staten kan rekenen."
"De Verenigde Staten hebben het raketafweersysteem erdoor geduwd, het moest en zou er snel komen", zegt De Vries. "In Zuid-Korea werd er nog volop gedebatteerd en het kwam Zuid-Korea op een boycot van China te staan. Dat voelen ze in hun portemonnee. En nu krijgen ze ook nog de rekening gepresenteerd. Zuid-Korea voelt zich misbruikt."
Noord-Korea
Het conflict met Noord-Korea noemt Trump in het gesprek met Reuters zijn grootste buitenlandse uitdaging. Hij wil het graag diplomatiek oplossen, maar dat is volgens Trump moeilijk: "er is absoluut kans op een zeer groot conflict".
Over de Noord-Koreaanse stalinistische leider Kim Jong-un zei Trump dat het "niet makkelijk voor hem was" om na het overlijden van zijn vader op jonge leeftijd het roer over te nemen. Kim was 27 jaar toen hij de leiding over het geïsoleerde land kreeg. "Iedereen weet dat er heel wat generaals en andere mensen stonden te trappelen om zijn plek in te nemen."
Lovend over Xi
In hetzelfde interview is Trump opvallend lovend over de Chinese president Xi. Hij noemt hem "een zeer goede man", die afkerig is van "chaos en dood". Xi doet alles wat hij kan om Noord-Korea zo ver te krijgen de raket- en kernproeven te staken, zegt Trump. Maar het is onzeker of dat ook gaat lukken.
Kort na zijn verkiezing beschuldigde Trump Peking er nog van te weinig te doen om Noord-Korea in toom te houden. Maar sinds Trump en Xi elkaar begin april spraken in Florida laat Trump zich positiever uit over zijn Chinese collega.
VN-Veiligheidsraad
Later vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over Noord-Korea. De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zal daar pleiten voor strenge sancties.
In een interview met Fox News zei Tillerson dat de Amerikaanse aanpak van het conflict afhankelijk is van de deelname van China. Volgens hem heeft China tegen hem gezegd met sancties te komen, als Noord-Korea nieuwe kernproeven uitvoert.