Goby Divers
NOS NieuwsAangepast

'Schade aan koraalrif Curaçao is enorm'

"De schade aan het koraalrif voor de zuidkust van Curaçao is werkelijk enorm." Dat zegt Mark Vermeij, koraalrif-onderzoeker en directeur van de stichting Carmabi, die op het Caribische eiland onderzoek doet en advies geeft.

De schade is volgens de eerste onderzoeken waarschijnlijk veroorzaakt door het Nederlandse bouwbedrijf BAM, dat bezig is met de aanleg van een mega-pier op Curaçao. Aan die pier moeten grote cruiseschepen kunnen aanleggen om het toerisme op het eiland te stimuleren.

Met de aanleg van de pier is de afgelopen dagen iets fors misgegaan, zegt Vermeij, die met zijn team een paar duiken in het gebied heeft gemaakt. "In een gebied van 500 meter lang en 50 meter breed is het allemaal kapot. Het ging om een gebied van vier hectare, maar waarschijnlijk is het groter."

Het lijkt echt zeker te zijn dat het de ankers zijn geweest.

Koraalrif-onderzoeker Mark Vermeij

BAM sluit zelf niet uit dat het schuldig is aan het kapotte rif en dat is ook de conclusie die Vermeij trekt. "De aannemer gebruikt allerlei ankers om de werkschepen op hun plek te houden. Ze zeggen zelf ook dat ze normaal die dingen ophijsen. Wat hier nu gebeurd lijkt te zijn is dat een van die ankers niet ver genoeg naar boven is getakeld en als een soort ploeg door dat rif is getrokken. Dat had niet moeten gebeuren. Daar is iedereen het over eens."

Volgens Vermeij zitten er drie punten op die ankers die allemaal op een meter van elkaar zitten. De onderzoeker heeft dat vergeleken met de sporen in het rif en die zijn overeenkomstig met de vorm van het anker. "Het lijkt echt zeker te zijn dat het de ankers zijn geweest", zegt Vermeij.

Verbaasd dat het mis ging, is Vermeij niet. Curaçao is geen Nederland, waar bij grote bouwprojecten alles eerst meestal grondig wordt doorgerekend. Vermeij: "De luxe om op Curaçao alles te beschermen is er niet. In de voorbereiding is besloten om een opoffering te maken van de koralen bij de mega-pier."

Koraal in het Caribisch gebied is internationaal beschermd onder het verdrag van Cartagena, en mag lokaal alleen worden afgebroken met een specifieke vergunning. Die heeft Curaçao volgens Vermeij. Als compensatie voor het afbreken van 300 meter koraal bij de nieuwe pier gaat Curaçao het koraal bij Oostpunt extra beschermen. Daardoor kreeg het internationale toestemming voor de aanleg van de mega-pier.

Her en der staat er nog wel wat koraal overeind, maar het meeste is weg of zwaar beschadigd.

Mark Vermeij, koraalrif-onderzoeker

Bij de uitvoering lijkt iets enorm te zijn misgegaan. Vermeij hoopt dat er nog wat te redden valt van het rif. Maar is het moeilijk te zeggen. "Je moet het vergelijken met een dorpje waar een orkaan is overgetrokken. Her en der staat er nog wel wat overeind, maar het meeste is weg of zwaar beschadigd."

"We zijn nu met een aantal mensen aan het kijken of het kapot getrokken koraal weer rechtgezet kan worden. Het is zeer de vraag of het levende koraal dat er nu nog op zit, het zal overleven. Dan kan de schade nog groter worden dan die nu lijkt. We gaan het in elk geval proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl